Neshody ohledně evropské protiraketové obrany se prohlubují, Moskva chystá propagandistickou ofenzívu

21. 3. 2012

čas čtení 2 minuty

KD│ Jak dnes informuje list Kommersant, Moskva není spokojena a uklidněna tajnými informacemi o technických parametrech amerických antiraket Standard, které nedávno důvěrnými kanály obdržela. Gesto dobré vůle, které mělo rozptýlit ruské obavy ze systému evropské protiraketové obrany, tedy nezabralo a ruské ministerstvo obrany naopak na květen chystá kampaň věnovanou potenciální hrozbě tohoto systému vůči ruským strategickým jaderným silám. Informace budou prezentovány na mezinárodní konferenci, kam Moskva pozve vojáky a experty z celého světa.

13. března navštívila Moskvu zvláštní vyslankyně ministerstva zahraničí USA pro otázky strategické stability a protiraketové obrany Ellen Tauscherová. Setkala se s náměstkem ministra zahraničí Sergejem Rjabkovem, náměstkem ministra obrany Anatolijem Antonovem a vicepremiérem Dmitrijem Rogozinem. Podle informací Kommersantu předala Tauscherová ruským představitelům informace o některých komponentách systému protiraketové obrany, které mají být rozmístěny v Evropě. Podle informace z ruských diplomatických zdrojů však americký Senát ve skutečnosti výslovně zakázal předávat jakékoliv opravdu důležité informace o protiraketové obraně - a to i spojencům v NATO, o Moskvě ani nemluvě.

Ruská federace, která především požaduje písemné právní záruky, že systém nebude namířen proti ní, plánuje v termínu 3.-4. května uspořádat v Moskvě mezinárodní konferenci o protiraketové obraně. Měli by se jí zúčastnit vojáci z USA, Číny, Indie, Japonska, evropských a postsovětských zemí (na úrovni náměstků ministra obrany). Kromě podrobného výkladu hrozeb, jichž se Rusko v souvislosti s plánovaným systémem obrany Evropy obává, by měly být předmětem jednání i možnosti případné spolupráce na protiraketové obraně.

Podle výpočtů ruského ministerstva obrany rozmístění raket SM-3 na území Polska a Baltského moře začíná představovat problém pro ruské strategické raketové síly v momentě, kdy by tyto prostředky dokázaly vyvinout rychlost vyšší než 4 kilometry za sekundu. Při rychlosti kolem 5 km/s pravděpodobnost sestřelení značně narůstá. A USA plánují rozmístit antirakety s takovými parametry (SM-3 Block IIA) v roce 2018. Po roce 2020 pak plánují nasadit pokročilejší verzi (SM-3 Block IIB) s ještě vyššími výkony.

Podrobnosti v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
7506

Diskuse

Obsah vydání | 23. 3. 2012