Bezprecedentní předvolební dohoda:

Státy koordinovaně uvolní strategické ropné rezervy, aby umožnily vítězství Baracka Obamy

16. 3. 2012

čas čtení 1 minuta

Británie je připravena spolupracovat s USA na uvolnění strategických ropných rezerv během příštích měsíců, informují dva britské zdroje. Podobnou ochotu vyjádřilo Japonsko. Cílem opatření je snížit ceny benzínu v USA, zabránit "zaseknutí" ekonomiky během volebního roku - a umožnit tak vítězství Baracka Obamy v listopadových prezidentských volbách.

Formální žádost USA o uvolnění strategických rezerv adresovaná Londýnu je údajně očekávána každým dnem, věc byla údajně dohodnuta během středečního setkání Obamy s Cameronem ve Washingtonu. Británie s největší pravděpodobností odpoví kladně. Detaily ohledně načasování, objemu uvolněných rezerv a trvání celé operace ještě nebyly stanoveny a patrně budou dohodnuty teprve v létě. Podle jednoho ze zdrojů dotazovaných Reuters se k plánu připojí i Japonsko.

Oficiálně se Bílý dům k této otázce odmítá vyjádřit. Přiznal pouze, že se o věci diskutovalo.

Rostoucí ceny benzínu v USA ohrožují ekonomické oživení a tím i šance na znovuzvolení Baracka Obamy do funkce prezidenta. Ropa Brent od ledna zdražila až o 15% a dosáhla ceny až 128 dolarů za barel. Květnové futures se ve čtvrtek prodávaly za 122,60 dolaru za barel.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
10941

Diskuse

Obsah vydání | 19. 3. 2012