Assad Annanovi: Politické řešení je nemožné, dokud vzbouřenci "šíří chaos"

10. 3. 2012

čas čtení 1 minuta

Syrský prezident Bashar al Assad jednal s generálním tajemníkem OSN Kofi Annanem a sdělil mu, že politické řešení situace v Sýrii není možné, dokud "teroristické" skupiny destabilizují zemi. Šéfové syrské opozice rozhovory odsoudili a zdůraznili, že dohoda s Assadem není možná, zatímco vládní jednotky vraždí civilisty.

Opoziční aktivisté uvedli, že v pátek bylo v Sýrii usmrceno nejméně 26 osob. Objevují se však také trhliny v Assadově režimu. Jeden turecký činitel oznámil, že dva syrští generálové, plukovník a dva seržanti uprchli ve čtvrtek do Turecka poté, co náměstek syrského ministra pro ropu Abdo Hussameldin a jeden generálbrigadýr oznámilui na YouTube, že s Assadovým režimem nadále nebudou spolupracovat.

Od čtvrtka uprchlo do Turecka ze Sýrii 234 činitelů Assadova režimu.

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov uvedl v Káhiře, že Rusko nehájí žádný režim, ale mezinárodní právo. Katarský premiér šejk Hamad bin Jassim al-Thani vyčetl Lavrovovi, že má Rusko zkrvavené ruce a zdůraznil, že vzbouřenci bojující proti Assadovi nemohou být označováni jako "ozbrojené gangy", protože se brání před systematickým zabíjením, prováděným syrskými úřady.

Podle OSN zahynulo celkem od začátku prodemokratického povstání v Sýrii více než 7500 osob.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6368

Diskuse

Obsah vydání | 9. 3. 2012