Chávez potvrdil návrat rakoviny

5. 3. 2012

čas čtení 1 minuta

Venezuelský prezident Hugo Chávez v neděli veřejně připustil, že došlo k návratu jeho rakovinového onemocnění a absolvuje další kolo radioterapie - poté, co mu byl na Kubě odstraněn druhý maligní tumor.

Sedmapadesátiletý Chávez, kterého v říjnu čekají prezidentské volby, minulý týden absolvoval chirurgický zákrok v Havaně. Hovořilo se o "lézi" v oblasti pánve, odkud mu byl odstraněn nádor v červnu 2011.

Chávez včera oznámil, že nový tumor měl v průměru dva centimetry - mnohem méně než první o velikosti baseballového míčku.

Zhoršení Chávezova zdravotního stavu nekomplikuje jen situaci ve Venezuele, ale může mít dopad na celý region. Prezident zůstává od 24. února na Kubě a nebylo oznámeno datum návratu.

Typ nádoru nebyl oficiálně nikdy specifikován, úřady pouze popřely domněnky řady pozorovatelů, že došlo k rozšíření do dalších orgánů. Totéž včera zopakoval i samotný Chávez.

Prezident je populární zejména mezi chudými obyvateli a také mezi řadou příznivců, kteří jej dlouho považovali za neporazitelného. Přežil pokus o převrat v roce 2002, podporuje levicové režimy v regionu a spolupracuje s Kubou.

Nejistota nyní panuje jak mezi příznivci, tak mezi odpůrci, kteří nemají jiné sjednocující téma než boj proti Chávezovi.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7166

Diskuse

Obsah vydání | 5. 3. 2012