PŘÍMÁ REPORTÁŽ Z RUSKÝCH VOLEB

Nejmodernější technologie, internet a silná policejní asistence

4. 3. 2012 / Anna Čurdová

čas čtení 3 minuty

Spěchám se svoji troškou do mlýna. Mám chvíli času po monitoringu volebních místnosti. Jsme v Moskvě a navštívili jsme dvě. Sama pro sebe jsem je nazvala "de luxe" volební místnosti, protože v jedné později volí Medveděv a v druhé Putin. Od jiných se liší pouze tím, že je v nich hodně novinářů, televizních štábů a přísná kontrola ještě dříve, než vstoupíte do samotné volební místnosti. Moskvany to nechává v klidu, volební místnost si nevybírají, hlasují podle místa bydliště nebo na voličské průkazy. Kromě prezidenta volí i městské zastupitelé.

V každé volební místnosti v Rusku je alespoň jeden pozorovatel. Potkáváme se a besedujeme s pozorovateli kandidátů Zjuganova, Prochorova a pozorovatelkou tzv. občanské aktivity.Všichni ujišťují, že zatím nejsou žádné problémy. A pokud budou, tak si s nimi poradí.

Kazda volební místnost je vybavena dvěma kamerami a je v podstatě hlídán každý krok, který udělá volič nebo volební komise, s výjimkou kabinek, tedy místa za plentou. Samotná volba je tedy tajná. Každý občan Ruské federace se mohl zaregistrovat a prostřednictvím internetu sledovat průběh voleb v kterékoli volební místnosti na území Ruska.

Nejčastější otázkou na následné tiskové konferenci je, jak oceňujeme novou techniku, která je používaná v průběhu voleb. Tj.web kamery, průhledné urny, elektronické urny se čtecím zařízením atd. I profesoři politologie z londýnské univerzity komentují novinky opatrně. Byl udělán velký kus práce, ale na hodnocení je čas. Každý systém potřebuje čas a i demokracie je rozvíjející se proces, který má svoji dynamiku a i sami Rusové přiznávají, že Rusko je jiné než před třemi měsíci.

Odpoledne odjíždím do internetového centra na právnické fakultě, kde mám možnost vidět, jak funguje webový monitoring. Tři rady počítačů a desítky mladých lidí, kteří jsou ve stálém kontaktu s kteroukoli volební místnosti po celé Ruské federaci. Kromě toho centrum prostřednictvím internetu a sms zpráv sbírá informace a možné stížnosti z celé Ruské federace. Díky kamerám se s kolegou podíváme do volebních místnosti v Saratovské oblasti, v Rostově na Donu i ve Volgogradě. "Kolik stížnosti na volby máte?" ptám se studenta práv, který mně zprostředkuje návštěvu ve volebních místnostech. "Lidé volají, ale většinou potřebují upřesnit, kde je třeba volební místnost nebo že jsou kamery nastaveny jinak než by měly být". "No a nějaké vážnější stížnosti, porušení zákona apod?" - "Ne, zatím nic, ale jsme teprve v polovině volebního dne". Volební účast k 1.2 hodině je 15, 3 %. A to se mi nezdá mnoho. I když je pravidlem, že více lidí chodí volit okolo oběda a pak v podvečerních hodinách.

Po návštěvě informačního centra se vracím zpět do Obchodně průmyslové komory, která je nedaleko Rudého náměstí. Na Manéžním náměstí se připravuje pódium pro večerní mítinky politických stran. A upřímně řečeno docela prima pocity se setkání se zajímavými lidmi mi kazí nezvykle vysoká přítomnost policistů v centru města. Takové menší manévry, řekla bych.

A jak je vidět, kazí náladu i našemu doprovodu, který se omlouvá a sám říká, že se trochu stydí.

Volby pokračují....v Moskvě je 16.40.

Pro Britské listy Anna Čurdová

PS/. Tak už jsem rozšifrovala tu policejní asistenci a davy, které se hrnou na Rudé náměstí, píše dodatečně Anna Čurdová. Příčinou je koncert.

0
Vytisknout
10709

Diskuse

Obsah vydání | 5. 3. 2012