Britská vláda privatizuje policii

3. 3. 2012

čas čtení 1 minuta

Police v hrabstvích West Midlands a Surrey nabídla soukromým firmám kontrakt v hodnotě 1,5 miliardy liber, v jehož rámci budou zřejmě soukromé podniky vyšetřovat zločiny a zadržovat podezřelé osoby.

Očekává se, že soukromé firmy převezmou odpovědnost za vyšetřování zločinů, za hlídkování v městských čtvrtích i za zadržování podezřelých osob.

Policie ve West Midlands a v Surrey vítá nabídky od bezpečnostní firmy G4S a od dalších velkých anglických bezpečnostních firem, které budou provádět širokou škálu úkonů, které dosud dělala policie.

Kontrakt má hodnotu 1,5 miliardy liber a má být uzavřen na sedm let. Částka k dispozici by mohla stoupnout až na 3,5 miliard liber, podle toho, kolik policejních jednotek z jiných hrabství se na projektu bude chtít účastnit.

Konzervativní ministryně vnitra Theresa Mayová, která uvalila na vládní rozpočet pro policii dvacetiprocentní škrty, se vyjádřila, že policejní práci mohou provádět soukromé firmy. Toto je první náznak toho, jak to má fungovat v praxi.

Byl vypracování šestadvacetistránkový důvěrný komerční dokument, který obsahuje seznam všech policejních služeb, které podle zákona mohou být prováděny soukromými firmami.

Privatizační program zřejmě zcela změní dosud přijatelné hranice mezi veřejností a soukromými a státními policejními službami.

Ben Priestly z odborového svazu Unison je plánem velmi znepokojen: "Privatizace znamená, že policie bude méně otevřená kontrole veřejnosti. Občané si už nebudou moci jít stěžovat Nezávislé komisi pro stížnosti na policii. Když dojde ke kritickému incidentu, schopnosti policie budou vážně ochromeny. Jediný prospěch budou mít soukromé firmy a akcionáři, kteří budou vydělávat na úkor místních služeb."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
11444

Diskuse

Obsah vydání | 6. 3. 2012