Látka z chilského pralesa umožní boj proti rezistentním kmenům bakterií

29. 2. 2012

čas čtení 1 minuta

Agresivní infekce v nemocnicích představují celosvětově narůstající problém. Rozvoj bakteriální rezistence vůči antibiotikům je alarmující. Dánský vědec Jes Gitz Holler ovšem ve spolupráci s indiány z kmene Mapučů nalezl v chilském deštném pralese rostlinu obsahující látku, jež výrazně posiluje účinky tradičních antibiotik a umožňuje překonat obranné mechanismy bakterií.

Holler působící na univerzitě v Kodani zkoumal mechanismus rezistence u bakterií Staphylococcus aureus. Právě ty totiž vyvíjejí odolnost mimořádně rychle a kmeny rezistentní vůči klasické antibiotické terapii už byly objeveny v USA a Řecku.

V chilském avokádu, jehož listy domorodí obyvatelé používají k ošetřování ran, objevil Holler látku tomatidin, která dokáže ochromit mechanismus rezistence vůči aminoglykosidovým antibiotikům. "Pumpa" v bakteriální membráně, která normálně odčerpává antibiotika z buňky ven, pod vlivem tomatidinu přestává fungovat a účinná látka tak do ní může bez překážek pronikat. Společné podávání tomatidinu s antibiotiky by tak umožnilo jak ničení rezistentních kmenů, tak snižování běžné léčebné dávky antibiotik u kmenů nerezistentních.

Tomatidin obsažený v rostlině z rodu Persea by měl být záhy vyráběn průmyslovou cestou a kmen Mapučů obdrží část zisků z jeho prodeje.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6853

Diskuse

Obsah vydání | 29. 2. 2012