Wikileaks zveřejnily prvních 200 z 5 milionů emailů společnosti Stratfor

28. 2. 2012

čas čtení 1 minuta

Emaily získala hackerským útokem na americkou analyticko-výzvědnou soukromou firmu Stratfor v prosinci 2011 skupina Anonymous. Předala je serveru Wikileaks, který zaangažoval 25 mediálních partnerů k analýze tohoto materiálu.

Firma Stratfor se charakterizuje jako "poskytovatel strategických informací o globálních podnikatelských, ekonomických, bezpečnostních a geopolitických záležitostech". Uvádí, že má 300 000 subskribentů.

Server WikiLeaks uvedl, že emaily obsahují informace o vnitřních poměrech v této soukromé výzvědné agentuře, informace o vazbách mezi vládou a soukromou agenturou Stratfor a komentáře k samotným WikiLeaks.

"Materiál obsahuje tajné informace o útocích americké vlády proti Julianu Assangemu a WikiLeaks a o pokusech samotné firmy Stratfor ochromit WikiLeaks," konstatuje server.

K zákazníkům firmy Stratfor patří zřejmě i britští a zahraniční vojenští odborníci. Už v prosinci bylo uvedeno, že z původního hackerského útoku skupiny Anonymous vyšlo najevo, že byly odtajněny emailové adresu 221 vysokých britských vojenských činitelů a 242 činitelů organizace NATO.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8332

Diskuse

Obsah vydání | 29. 2. 2012