BRITÁNIE:

Deník The Sun léta podplácel policisty, vojáky a státní úředníky

27. 2. 2012

čas čtení 1 minuta

Sue Akersová, náměstkyně vysokého komisaře londýnské Metropolitní policie v pondělí svědčila na Levisonově vyšetřování úrovně novinářské etiky, že londýnské policie vyšetřuje "kulturu ilegálních korupčních plateb v Murdochově deníku The Sun.

Jeden státní úředník obdržel od deníku The Sun celkem více než 80 000 liber. Pravidelné platby dostávali policisté, vojáci a další státní úředníci. Jeden novinář z deníku The Sun obdržel během let více než 150 000 liber na platby zdrojům.

Síť "zkorumpovaných státních úředníků" poskytovala listu The Sun většinou "lechtivé drby".

Akersová hovořila o systematické korupci a o tom, že korupční praxe byla schválena vedoucími pracovníky firmy. Je to zjevně jasný signál americkému ministerstvu spravedlnosti, aby vyšetřovalo, do jaké míry Murdochova firma News Corporation porušila americký zákon proti korupci v zahraničí. News Corporation by mohla čelit pokutě ve výši stamilionů dolarů, dokud nedokáže, že energicky a aktivně spolupracovala s policií na vykořenění korupce.

Deset novinářů z listu The Sun bylo v souvislostí s korupční praxí zatčeno. Deník se proti vyšetřování brání tiskovými útoky. Píše, že je proti deníku The Sun údajně veden hon na čarodějnice sovětského stylu, a obviňuje londýnskou policii z praktik východoněmecké tajné policie Stasi.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6723

Diskuse

Obsah vydání | 28. 2. 2012