DOX, Rampula, pondělí v 19 hodin

27. 2. 2012

čas čtení 2 minuty

tisková zpráva

Vážení,

zveme Vás za Veřejnost proti korupci na setkání občanských sdružení, iniciativ a osobností veřejného života týkající se situace, která nastala v české justici po návratu Vlastimila Rampuly na Vrchní státní zastupitelství v Praze.

Setkání se uskuteční v pondělí, dne 27. 2. 2012 v prostorách Centra současného umění DOX, Poupětova 1, Praha 7 od 19 hodin.

Se situací souvisí i zprávy o možném odvolání ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila. Pokud bude odvolán či jinak "odejit", logicky může následovat Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman, nebo bude "minimálně" cíleně izolován. Justice pak postupně přejde plně pod kontrolu kmotrů!

Nejde tedy o žádnou válku státních zástupců, ale o to, v jaké zemi vlastně chceme žít. Jestli v zemi, kde vládne zákon a platí pro všechny stejně, nebo v zemi, kde budou vládnout už jen kmotři a jejich poskokové, to je, oč tu běží!!

Myslíme si, že situace je velice vážná a doslova alarmující! Hrozí nejen zastavení ozdravného procesu v systému státního zastupitelství, nastartovaného Nejvyšším státním zástupcem Pavlem Zemanem a pověřeným Vrchním státním zástupcem Stanislavem Mečlem, ale je zde hrozba zabetonování stavu na Vrchním státním zastupitelství v Praze, kde se systematicky zametaly pod koberec korupční kauzy. Dále hrozí, že se nově otevřené korupční kauzy opět uzavřou a zcela se zastav&iacu te; proces vyšetřování korupčních kauz u nás.

Toto vše se děje za situace, kdy jsme svědky arogantního chování politiků a státní moci, které se projevuje mlácením lidí (viz napadení výtvarníka Týce městskou policií), trestním stíháním bagatelních projevů občanské nespokojenosti, pohrdáním univerzitními svobodami v nové koncepci zákona o vysokých školách, nebo šikanou sociálně ohrožených občanů v rámci zbabrané změny při výplatě sociálních dávek, kdy jediným důvodem pro tuto změnu se zdála být zakázka pro IT firmy spřízněné s ministrem.

Ukazuje se, že současný režim postrádá elementární slušnost a respekt k občanům.

Jan Štern, zmocněnec Občanské sdružení Veřejnost proti korupci www.verejnostprotikorupci.cz

0
Vytisknout
9373

Diskuse

Obsah vydání | 27. 2. 2012