Válka gangů

25. 2. 2012 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Nemohu se nepodívat na současnou podle předsedy Věcí veřejných Johna "válku gangů" na státním zastupitelství trochu ze širšího pohledu. Současný nejvyšší státní zástupce Zeman byl jmenován jako nástupce Renaty Vesecké, která se stala nejvyšší státní zástupkyní za ministra spravedlnosti Němce a sklízela dlouhodobě kritiku ze všech stran za nefunkčnost státního zastupitelství (nejslavnější se stal zřejmě případ bývalého šéfa KDU-ČSL Jiřího Čunka). Proti Vesecké se postavil Otakar Motejl, Unie státních zástupců i Soudcovská unie.

Vláda jednomyslně odvolala Veseckou 27.10.2010. Soustava státního zastupitelství v zemi, kde se dlouhodobě veřejně kritizuje nedostatečné vyšetřování korupce a ekonomické kriminality ze všech stran. Muselo být jasné, že odchodem Vesecké se státní zastupitelství neobrodí jako mávnutím kouzelného proutku, ale že pokud nový šéf bude chtít něco opravdu měnit, bude narážet na tuhý odpor. A to zejména u státních zástupců, spojených s vyšetřováním případů, kde bylo podezření z rozsáhlého rozkrádání veřejných peněz. Jaký tedy div, že dochází k tak silnému konfliktu mezi Zemanem a staronovým státním zástupcem Rampulou, který rozhodoval o mnohých zcela klíčových případech?

To, že se ministrovi Pospíšilovi zatím nepovedlo Rampulu účinně odvolat, může být vnímáno jako selhání, nicméně sotva jako lhostejnost ke snaze o reformu a zdůvěryhodnění státního zastupitelství. A naopak to, že Rampula mermomocí trvá na svém postu, je naopak zjevný pokus o zakonzervování dědictví paní Vesecké. Věci veřejné by se měly rozpomenout na to, že také usilovaly o reformu státního zastupitelství a o odvolání paní Vesecké. Nebo jim ve skutečnosti šlo jenom o personální změnu bez jakéhokoli efektu, a když dochází k reálnému pnutí, házejí najednou obě strany sporu do jednoho pytle pod názvem "gang"?

To by bylo ostatně v souladu s obálkovou metodou a pojetím politiky jako prosazování svých ekonomických zájmů.

Navíc pan Bárta, jedna z klíčových postav Věcí veřejných, o kteréžto politické straně se mluvilo veřejně jako o jeho ekonomickém projektu, neuspěl se svou stížností a je stíhán Policií ČR pro podezření z korupčního chování.

Zájem Věcí veřejných přinejmenším dnes rozhodně nemusí být v tom, aby došlo k očistě a zdůvěryhodnění státního zastupitelství. Ovšem bez toho, aby státní zastupitelství prošlo zásadní obrodou a umožnilo co největšímu množství případů, kde je podezření z rozsáhlé korupce či ekonomické kriminality, dojít před soud, tato země nikdy nepřestane být v očích svých občanů státem, kde se politika soustředí na beztrestné rozkrádání veřejných peněz a kde "právo a spravedlnost" neznamenají vůbec nic.

Je to už válka gangů, děsí se John situace na státním zastupitelství

Renata Vesecká

Bárta se stížností neuspěl, stíhání kvůli korupci pokračuje

0
Vytisknout
13656

Diskuse

Obsah vydání | 27. 2. 2012