Kachna o romském uprchlíkovi

22. 2. 2012

čas čtení 2 minuty

tisková zpráva Strany zelených


Vážený pane Nachtigalle,
vážená paní Heřmánková, vážený pane Hanáku,
vážený pane Sládku,

média, která řídíte, převzala do svého zpravodajství zprávu o zakládacím sněmu Evropské romské strany, jejíž pokladník měl zmizet i s penězi. Jak se ukazuje, tato zpráva byla podle všeho nejen kachna od A až do Z, ale jejím autorem je "novinář", který je úzce spojený s krajní pravicí, Dělnickou stranou a kandidátem DSSS, která je známá svou nenávistí vůči Romům, bezdomovcům, migrantům a homosexuálům.

Smyslem tohoto našeho dopisu je apel na samozřejmou profesionalitu Vašeho média a žádost o nápravu.

Zmíněnou "zprávu" jako první zveřejnil server Parlamentní listy 9.2.2012.

Bez dalšího komentáře ji převzaly servery Týden.cz (článek se již nezobrazuje, ale vyhledávač Google ho najde), Deník.cz, iDnes.cz a zpravodajství TV NOVA.

Teprve pátrání redaktorů zpravodajského serveru Romea.cz a Policie ČR ukázalo, že ŽÁDNOU z informací v článku nelze ověřit, a proto nelze tvrdit, že se zakládá na skutečnosti.

Jinými slovy, jedná se o kachnu, která byla podle všeho vypuštěna záměrně jako HOAX s cílem vyvolat posměch nad Romy, lživými informacemi potvrdit stereotyp, že "kradou", a to dokonce i mezi sebou, když zakládají subjekt, který by je měl před veřejností reprezentovat.

Jsme si zcela vědomi náročnosti a úskalí novinářské práce, kde často rozhoduje rychlost. Přesto jsme přesvědčeni, že i k práci v náročných podmínkách patří určitá míra profesionality, kterou nelze překračovat za žádných okolností. Zvláště v otázkách tak citlivých, jako je vztah menšin a zbytku společnosti, je třeba brát moc, kterou máte, s maximální odpovědností - mnozí lidé Vám věří, že přinášíte ověřená fakta.

Proto se na Vás obracíme s žádostí, abyste ve stejné míře, v jaké jste dali prostor této podle všeho smyšlené a zákeřně šířené manipulaci, dali prostor ve svých médiích také informacím, které autenticitu této zprávy vyvracejí.

Bez alespoň částečné nápravy tohoto lapsu totiž už tak malá důvěra v profesionalitu médií klesne ještě hloub. Ukáže se, že standardy žurnalistiky v naší zemi stanovují neonacisté a rasisté vydávající se za novináře a nikoliv seriózní média, za která se jistě do značné míry považujete a očekáváte, že Vás za ně budeme považovat i my, Vaši čtenáři a diváci.

Děkujeme a zůstáváme s pozdravem

228 signatářů

0
Vytisknout
10934

Diskuse

Obsah vydání | 25. 2. 2012