Vyhne se ázerbájdžánský plynovod Řecku?

22. 2. 2012

čas čtení 1 minuta

Konsorcium BP hodlá dopravovat zemní plyn z nalezišť v Ázerbájdžánu plynovodem TAP, jehož trasa vede přes Albánii. Rezignuje tak na konkurenční projekt ITGI, který měl vést přes řecké území.

Podle mluvčího BP byla jedna z možností, tj. ITGI, vyloučena. Plynovod má dopravit surovinu z velkých azerských naležišť Šach Deniz v Kaspickém moři do Itálie.

Dosud se projektem plynovodu zabývalo konsorcium ITGI tvořené tureckou společností Botas, řeckou Depou a italskou Edison (kterou kontroluje francouzský energetický koncern EDF). Plynovod měl projít Řeckem a Jaderské moře a končit v jižní Itálii.

Konkurenční projekt TAP plánuje konsorcium složené ze švýcarské společnosti EGL, norského Statoilu a německého E.ONu. To chce vést plynovod z řecké Soluně přes Albánii a odtud přes Jadran do Brindisi. Ve prospěch TAPu hovoří fakt, že norský Statoil spolupracuje s BP při těžbě ázerbajdžánského plynu.

Paříž a Řím se ovšem plánu na ITGI zatím nevzdávají a naznačují, že by plynovod mohl přepravovat i surovinu z Blízkého východu a východní části Středozemního moře.

Podrobnosti v polštině: ZDE

0
Vytisknout
8541

Diskuse

Obsah vydání | 25. 2. 2012