Tykadlová revoluce

21. 2. 2012 / Václav Hořejší

čas čtení 3 minuty

Považuji se za dosti zásadního stoupence dodržování zákonů, odmítám různé "divoké" akce zaměřené na prosazení nějakého stanoviska, zvláště pokud nějak poškozují nebo omezují jiné osoby (např. blokády silnic zemědělci či protijadernými aktivisty).

Přesto z celého srdce fandím tomu, co "provedl" pan Roman Smetana -- počmáral předvolební plakáty několika politických stran, politikům na nich přimaloval tykadla a připsal různé hanlivé poznámky. Jediná strana, která ho za "poškozování cizí věci" zažalovala, byla ODS, ale z reakcí některých představitelů jiných stran (ČSSD, KSČM) je zřejmé, že i oni trest pro "čmárala" schvalují.

Proč v tomto případě tleskám tomuto formálně jistě protizákonnému činu? Považuji jej totiž za jeden z mála případů oprávněného vyjádření občanské neposlušnosti. Velká většina společnosti je totiž úrovní naší politické scény zhnusena a předvolební otravování portréty politiků (lhostejno z jakých stran) a jejich stupidními slogany ji stále více popuzuje. Taková akce, na rozdíl od různých blokád, nikomu nekomplikuje život. Krom toho ty plakáty jsou vystaveny ve veřejném prostoru a jejich počmárání je v podstatě legitimním (ač nikoli legálním) vyjádřením názoru v onom veřejném prostoru. Pokud třeba pan poslanec Křeček takový čin srovnává např. s poničením plakátu České filharmonie, prokazuje tím zarážející míru nesoudnosti.

Před minulými volbami vznikla úspěšná "kroužkovací" akce, zásluhou které se do parlamentu nedostala řada "nejprovařenějších" individuí.

Doufám, že se nyní stane něco podobného -- že vznikne nějaké masové "Hnutí Romana Smetany" nebo "Klub angažovaných čmáralů", jehož účastníci budou demonstrativně přimalovávat tykadla na všechny ty tváře (chtělo by se říci "ksichty") politiků na stupidních plakátech znečišťujících naše životní prostředí. Tito lidé budou, podobně jako pan Smetana, ochotni jít za to třeba i do vězení. Věřím, že by to mohlo aspoň o kousek pohnout dnešní prohnilou politickou strukturou a přimět politiky k hlubokému zamyšlení nad tím, jak daleko se vzdálili od svých voličů.

Těm, kdo odsuzují Smetanův čin jako "klukovinu", útok na posvátný soukromý majetek, ba dokonce jako pokus o maření voleb, bych chtěl připomenout jiné narušitele zákonů -- americké aktivisty ze 60. let, kteří demonstrativně porušovali tehdy platné rasové zákony. Souhlasí dnešní kritikové pana Smetany (představitelé ODS, pan Křeček či soudružka Rujbrová) i s tehdejšími tresty pro ony rušitele práva a pořádku?

Úplně nejlepší by ovšem bylo, kdyby k žádnému čmárání nemuselo dojít -- politické strany by se přece pod tlakem veřejnosti mohly zříci té nesmyslné a drahé plakátové kampaně a omezit se na distribuci volebních programů, předvolební diskuse v televizi a rozhlase a mítinky na náměstích. Uplatnění pro takto ušetřené peníze by se jistě snadno našlo...

0
Vytisknout
13038

Diskuse

Obsah vydání | 23. 2. 2012