Jsou skutečně české potraviny lepší než zahraniční?

11. 2. 2012 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Vždycky, když jsem slyšel chválu na české, domácí potraviny, jak jsou prý lepší než ty cizí, kladl jsem si otázku, proč zrovna ty české by měly být lepší než třeba rakouské nebo švýcarské nebo polské. Je to jenom proto, že jsme Češi a pro Čechy jsou lepší prostě ty české potraviny? Nemohu se ubránit dojmu, že rakouské nebo švýcarské potraviny mi často chutnaly lépe. Žiji v Česku celý život a nemohu říci, že by mi kvalita českých potravin nějak imponovala. A neměly by se české potraviny prosadit právě kvalitou? Není to správnější přístup než dotovat víc než miliardou korun z peněz daňových poplatníků značky, jako je "Klasa"? Cituji:

"Radiožurnál proto oslovil několik výrobců, kteří jsou držiteli značky Klasa. Všichni však shodně odpověděli, že značka prodejnost jejich výrobků vůbec nezvýšila. Podle dotázaných výrobců je to především prestižní ocenění. Prestiž, která daňové poplatníky stála už skoro 1,5 miliardy korun."

Klasu má dnes kdeco. Mezi "mlýnskými výrobky" je to 336 potravin, mezi mléčnými výrobky 277. Možná by bylo spotřebiteli mnohem více pomoženo, kdyby se přísně dbalo na kvalitu českých potravin a kdyby výrobek, nesoucí ocenění kvality, byl stále kontrolován, jak se to děje v Rakousku. U "Klasy", jak jsem tomu aspoň porozuměl z "Pravidel pro udělování značky Klasa", není výrobce nutně neustále kontrolován, aby držel kvalitu svého výrobku, nýbrž

"žadatel je povinen poskytovat součinnost zástupcům kontrolních orgánů SVS ČR a SZPI a umožnit jim pravidelnou kontrolu všech podmínek a fází výroby, týkajících se oceněných výrobků značkou kvality KLASA. Zástupce provádějící kontrolu jmenuje Odborná rada se souhlasem Státního zemědělského intervenčního fondu."

Ostatně stále nechápu, proč by měly být rakouské potraviny horší než české. Aspoň v případě jiných výrobků bych rozhodně víc věřil těm rakouským či německým než českým. A myslím, že stejně to cítí většina Čechů.

Stát vydá za reklamu značky Klasa 327 milionů. Podle výrobců zbytečně ZDE

Klasa, mlýnské výrobky ZDE

ZDE

0
Vytisknout
14272

Diskuse

Obsah vydání | 14. 2. 2012