"Demokracie" v Jižní Osetii:

Vítězka prezidentských voleb leží po přepadení jednotkou ministerstva vnitra na jednotce intenzivní péče

10. 2. 2012 / Jimi Dabrundašvili

čas čtení 1 minuta

Alla Džijojeva, exkandidátka na prezidentku Jižní Osetie, byla ve čtvrtek přepadena ozbrojenou skupinou. Jižní Osetie je obsazena Ruskem od rusko-gruzínské války v roce 2008. Rusko uznalo nezávislost tohoto separatistického regionu o velikosti Zlínského kraje se zhruba 30 000 obyvateli.

Alla Džijojeva se vyhlásila vítězkou (dostala 56,6 procent hlasů) loňských prezidentských voleb. Prohlásila, že její inaugurace proběhne 10 února za jakýchkoliv podmínek , třeba přímo i na náměstí v Cchinvali. K inauguraci ovšem těžko dojde, protože paní Alla leží na ARO v Cchinvali. Ve čtvrtek ráno ji v její kanceláři přepadla jednotka rychlého nasazení ministerstva vnitra Jižní Osetie (patří pod ruskou tajnou službu FSB), zmlátila členy jejího týmu a zničila vybavení kanceláře. Podle RIA Novosti paní Džijojevou udeřili do hlavy pažbou kalašnikova.

Alla Džijojeva je bývalou ministryní školství. Na její stranu se přidali ti Osetinci, kteří nebyli spokojeni s vládou Eduarda Kokoitiho, zastánce války s Gruzií. "Klan" pana Kokoitiho využil po rusko-gruzínské válce štědré dotace z Moskvy ve svůj prospěch (tzv. "Odkati"). Mnoho Osetinců je nespokojených, že dodnes nedostali slíbenou ruskou pomoc, práci, nové domy a tak dále. Přes polovinu obyvatel je důchodového věku a většina mladých po dokončení školy odchází do zahraničí. Za připomínku stojí, že minulé volby byly zrušeny a opakované mají proběhnout 24. března. Tentokrát je registrovaných kandidátů devatenáct. Ruská armáda má v dané oblasti početnou vojenskou základnu a Osetinci jsou odkázáni na dotace z Moskvy.

Zdroje:

ZDE

0
Vytisknout
11919

Diskuse

Obsah vydání | 10. 2. 2012