Amnesty International: Slzný plyn používaný bahrajnskými úřady zabíjí

27. 1. 2012

čas čtení 1 minuta

Bahrajn musí vyšetřit případy úmrtí následujících po použití slzného plynu jeho bezpečnostními silami, prohlásila včera Amnesty International. V týž den Bahrajn ohlásil úmrtí zadržovaného muže. Podle Reuters zemřel v nemocnici, příčina smrti nebyla uvedena. Amnesty s odvoláním na místní lidskoprávní aktivisty informovala, že dvacetiletý mladík byl zasažen do hlavy granátem se slzným plynem vystřeleným policií. Od února 2011, kdy v zemi začaly nepokoje šíitské většiny proti sunnitské monarchii, je hlášeno nejméně třináct podobných případů.

Amnesty shromažďuje doklady o incidentech, při nichž měl být slzný plyn použit nesprávným způsobem, také proti ženám, dětem a seniorům. 

Bahrajn vloni s pomocí intervence sousedních zemí v čele se Saúdskou Arábií potlačil protesty šíitské většiny. Podle oficiálních údajů čtyři osoby zemřely ve vazbě a řada dalších byla mučena. Podle vlastního vyšetřování docházelo k systematickému špatnému zacházení se zadrženými. Toto vyšetřování také zpochybnilo tvrzení vlády, že demonstranti byli ve spojení s Íránem, který je k protestům povzbuzoval. 

Washington, který má na Bahrajnu strategickou námořní základnu, podmínil prodej výzbroje v hodnotě 53 milionů dolarů reakcí monarchie na výsledky vyšetřování. Bahrajn tvrdí, že implementoval doporučení vyšetřovatelů, nicméně zástupci OSN konstatují, že pachatele netrestá.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5976

Diskuse

Obsah vydání | 27. 1. 2012