Írán je připraven jednat o jaderném programu

27. 1. 2012

čas čtení 1 minuta

Prezident Mahmúd Ahmadínežád včera oznámil, že Írán je připraven k rozhovorům o jaderném programu se světovými mocnostmi. Děje se tak několik dnů po uvalení tvrdých sankcí ze strany západních zemí. Ahmadínežád současně řekl, že ropným embargem EU budou postiženy evropské země, které potřebují íránskou surovinu. Ačkoliv se očekává, že obnovená libyjská produkce výpadek nahradí, někteří ekonomové se obávají, že dojde ke krátkodobému růstu cen, který poškodí křehké evropské ekonomiky postižené dluhovou krizí.

Podle Ahmadínežáda sankce jeho zemi nepřinutí, aby kapitulovala před západními požadavky. 

Spojené státy a jejich spojenci požadují, aby Írán zastavil obohacování uranu. Ten tvrdí, že podle Smlouvy o nešíření jaderných zbraní má na takové aktivity právo, neboť neslouží k vojenským účelům. Západ se nicméně obává, že by Teherán mohl začít vyrábět štěpný materiál vhodný k výrobě jaderných zbraní. 

O víkendu navštíví Teherán tým Mezinárodní agentury pro atomovou energii. Z výsledku návštěvy, která skončí v úterý, by mohlo být zřejmější, jak se bude situace vyvíjet dále. Ropné embargo a hrozba války, spolu s předvolební situací v USA, zatím vedly k eskalaci krize. 

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
9118

Diskuse

Obsah vydání | 27. 1. 2012