Šílení krávové na scéně, aneb Zdravý kus, to zní hrdě

25. 1. 2012 / Karel Dolejší

čas čtení 1 minuta

Česká republika je v evropském stádu zdravá kráva. Pochlubil se tím dnes potěšeně premiér Nečas. Podle jeho názoru se tento stát poskytnutím půjčky 38 miliard korun Mezinárodnímu měnovému fondu zařadil mezi zdravé kusy evropského stáda.

Bývaly doby, kdy nás ODS ujišťovala, že se již brzy staneme evropským hospodářským tygrem. Nyní se však ukazuje, že má strana zřejmě poněkud slabší expertní zázemí v oblasti biologie. Namísto kočkovité šelmy jsme podle premiéra přežvýkavou krávou, která ochotně poskytuje půjčky. Snad by se pro jednoduchost dal použít stručný anglický termín milking cow.

Jakpak je to ovšem s tím vychvalovaným zdravím? Znamená skutečně prostý fakt, že kráva dojí, automaticky že je také zdravá? Není tomu náhodou tak, že některé nemoci, například slavná Creutzfeld-Jacobova choroba lividující mozkovou tkáň, zasahují organismus teprve postupně - přestože například nadále přináší ekonomický užitek? 

Takové otázky by krávové na nejvyšších místech měli když ne klást, tedy přinejmenším připustit. V opačném případě to totiž vypadá, jako by vše, co vůbec potřebují k životu, byla odborně provedená masáž vemene...

0
Vytisknout
9619

Diskuse

Obsah vydání | 26. 1. 2012