Hnutí za přímou demokracii:

Projev při veřejném slyšení v petičním výboru PSP ČR dne 12. ledna 2012

18. 1. 2012

čas čtení 3 minuty

Vážená paní místopředsedkyně vlády,

Vy jste jako předsedkyně legislativní rady vlády předložila v říjnu loňského roku návrh zákona o celostátním referendu.

Je až neuvěřitelné, že z Legislativní rady vlády může  vzejít takový paskvil!

Na základě Vašeho návrhu by občané neměli naprosto žádnou šanci o něčem zásadním rozhodnout. Je to jen další důkaz arogance moci a pohrdání lidmi.

Podmínka shromáždění 250 000 podpisů pro žádost o vypsání referenda je prakticky neuskutečnitelná a je to jen jedna z Vašich pojistek, jak v zárodku zabránit jeho uskutečnění.

Další podmínka schválení návrhu poslanci a senátory, je ovšem naprostým výsměchem nejen právu, ale především demokracii. V praxi to znamená, že občané mohou navrhovat, co chtějí, ale je jen na libovůli politiků, zda budou smět o svém návrhu hlasovat v referendu. Navíc by nám tuto milost měla schválit ústavní většina poslanců a senátorů.

Všichni víme, že za těchto podmínek neprojde žádný podstatný návrh voličů. Politici si usurpují právo rozhodovat o všem, o všech a hlavně pro sebe. A o ten pocit nadřazenosti se nedají ničím a nikým připravit. Ale co také čekat v zemi, kde politici fackují voliče a hlava státu veřejně krade.

Požadavek účasti minimálně 35% oprávněných voličů je dalším plivancem do tváře občanů a demokracie. Anebo snad platí stejná podmínka při obecních, parlamentních či senátních volbách? Kolik europoslanců, senátorů a poslanců by získalo svá velmi dobře placená a dalšími výhodami obdařená místa, kdyby tato podmínka platila pro veškeré volby?

Paní místopředsedkyně, je jasné, že Váš návrh jde v duchu lživých slibů a politických podvodů na voličích, kterými proslula jak strana Věcí veřejných, tak i celá vládní koalice.

Je šokující, že námi zvolení a námi placení politici, si mohou něco takového vůbec dovolit. Vypovídá to hodně o tom, co si myslí o občanech a jak hluboce jimi pohrdají.

Hnutí za přímou demokracii předkládá a požaduje přijetí návrhu zákona o celostátním referendu, vyhlašovaném na základě petice občanů a to za těchto podmínek.

1. Zákonem požadovaný počet podpisů pod petici žádající vypsání referenda nesmí být větší než 1% všech oprávněných voličů.

2. Referendum je závazné a platné bez ohledu na počet zúčastněných voličů.

3. Referendum může být vypsáno o všech otázkách, o nichž mají právo rozhodovat naši volení zástupci, tj. i o rozpuštění parlamentu.

Naléhavost tohoto požadavku je zřejmá zvláště dnes, kdy vláda, která má minimální podporu občanů, prosazuje zákony a reformy, které jsou prospěšné jen nejbohatší menšině.

Celostátní  referendum je  nejdemokratičtější způsob, jak rozhodnout o rozpuštění parlamentu a vypsání předčasných voleb. Proto musí být proveditelné.

Paní místopředsedkyně, svým návrhem jste prokázala, že právoplatně patříte do této arogantní, lživé, sobecké a povýšené společnosti politických mafiánů.

Proto Vás jménem Hnutí za přímou demokracii a občanů této země vyzývám, podejte demisi a odejděte z politiky. Takové zástupce nepotřebujeme a nechceme.

Demokracie je vláda lidu a lid má právo rozhodovat o svém osudu.

Chceme skutečnou demokracii a to demokracii přímou!

Za HzPD František Vlásek

0
Vytisknout
8013

Diskuse

Obsah vydání | 19. 1. 2012