Od nynějška půjde v Evropě vše čím dál hůř

17. 1. 2012

čas čtení 3 minuty

Noční můra pro Francii, Itálii a Španělsko. Dar z nebes pro krajně pravicové nacionalistické strany po celé Evropě. V důsledku degradace z pátku třináctého se všechno velmi zkomplikuje. Pomalá vlaková havárie ekonomické a měnové unie náhle nabrala na rychlosti. Okamžik, kdy koleje prasknou a vagóny padají do strže, nebude příliš daleko.

Film který sledujeme je ve skutečnosti starý. Každá ze zemí se mění v písmenko. Když Standard & Poor's odstranila Francii a Rakousko ze seznamu zemí s ratingem AAA, degradovala Španělsko, Itálii a několik dalších členů eurozóny, a ponechala špičkový kraditní rating Německu a Nizozemí, potvrdila polarizaci uvnitř ekonomické a měnové unie, v níž "vítěz bere vše".

Tento týden budou v centru pozornosti jednání mezi řeckou vládou a věřiteli ze soukromého sektoru o dluhu. Němci se stávají ještě bohorovnějšími, protože se obávají, že pokud se vzdálí ortodoxii, dopadnou jako Francie. Francouzi budou frakcionářštější, Italové iritovanější a Řekové řevnivější.

Proměna záchranného fondu EFSF v použitelnou finanční instanci bude nezměrně náročnější, když jeho rating AAA mizí před očima.

Nejsilnější šok zasáhl Francii. I když degradace byla předem dobře signalizovaná a S&P před dvěma měsíci náhodou zveřejnila návrh oznámení, ztráta ratingu AAA znamená bod obratu v dekády trvajícím francouzském úsilí dosáhnout udržitelné parity v měnových a finančních vztazích s Německem. Tento pokus nyní končí neúspěchem.

Německo je na vzestupu - a zdá se, že to tak zůstane. Až do událostí z posledních několika dní bylo možné dívat se na nedávný vývoj optimisticky. Nová španělská a italská vláda se podřídily úsporným opatřením. Evropská centrální banka uvolnila likviditu pro banky v problémech. Vedoucí francouzští představitelé otevřeně přivítali příklon Madridu a Říma k německé finanční disciplíně a prohlásili, že to bude vyváženo větší ústupností Berlína v jiných oblastech evropské politiky. Nyní se prostor pro optimismus rychle zmenšuje.

Marine Le Penová, lídr francouzské ultrapravicové Národní fronty, zaznamenává před prezidentskými volbami v dubnu a květnu více než 20% podporu, ve srovnání s 25% obhajujícího Nicolase Sarkozyho. Socialistický kandidát Francois Hollande, který má před Sarkozym lehký náskok, pohrozil, že bude chtít o posledních evropských dohodách znovu jednat. Le Penová chce euro opustit úplně a monetizovat státní dluh s masivní půjčkou od Banque de France.

Hollande i Le Penová využijí snížení francouzského ratingu ve volebním boji. Znovu se vynořuje prastará otázka: Zda nyní uznaná ekonomická nadvláda Německa nad Evropou plně neprotiřečí zásadnímu politickému cíli Evropské měnové unie - kterým bylo vyvážit německou nadřazenost. Jak se budeme blížit rozuzlení, tato otázka nás nepřestane pronásledovat.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
12218

Diskuse

Obsah vydání | 18. 1. 2012