Zvláštní svět

16. 1. 2012 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Zaujala mne diskuse na Ihned.cz o tom, co vlastně znamená fakt, že investoři kupují německé státní dluhopisy se ztrátou, tedy s tím, že na koupi prodělají. Podle všeho se zdá, že si myslí, že prodělají méně, než kdyby peníze dali do bank nebo je investovali jinak, nebo je dokonce neinvestovali vůbec.

Něco podobného se už dříve stalo v Dánsku a ve Švýcarsku. Někteří to interpretují jako ztrátu důvěry v euro, posilování nerovnosti v EU ve prospěch Německa atd.

A já se nemohu zbavit pocitu, že tu už dlouho existuje mezi investory přesvědčení, že dobrá investice není investice do rozvoje nových technologií a do civilizačního posunu, což hnalo naše předky na jejich cestě od feudální zaostalosti do průmyslového věku, ale do státu, který se má sám rozhodnout, do čeho investovat, ale hlavně aby pokud možno pro investory bez rizika a bez práce zhodnotil jejich peníze.

Jinou alternativou "zhodnocování" peněz bývá také investice do virtuálních finančních operací, probíhajících v nesmírně krátkých časech a spekulujících pouze na kurzy různých akcií, komodit atd.

Takové operace sice mohou výrazně zvětšit majetky některých lidí, ale společnosti nemohou přinést žádný pokrok -- stejně jako obrovské sumy vydělávající šaškové na hřištích a pódiích pro davové diváky. Zdá se, že peníze kolují stále absurdněji a bez potřeby řešit palčivé problémy současnosti, neboť taková řešení vyžadují úsilí a netriviální nápady.

Ztrácí se naprosto zásluhovost, základní hodnota, která může obhájit rozdíly v majetku a vůbec jakýsi pravicový pohled na svět. Pravičáci dnes už hájí celkem nepokrytě majetky jenom pro majetky, jenomže majetným -- jak je vidět -- stejně už skoro nezbývá nic jiného, než ty peníze investovat do sociálního, relativně stabilního státu typu Německa či Dánska (či Švýcarska, i když to není dokonalým příkladem sociálního státu), byť za cenu ztráty. Je to zvláštní svět.

Ztratil soukromý sektor důvěru v evropský integrační proces? ZDE

0
Vytisknout
9902

Diskuse

Obsah vydání | 17. 1. 2012