Databáze na Drábka

13. 1. 2012

čas čtení 4 minuty

Ministr Drábek vytvořil další ze svých pověstných návrhů, jak v České republice upevnit demokracii a všeobecné veřejné blaho. Jeho ministerstvo připravuje databázi dětí, ve které bude shromažďovat informace o jejich zdravotním stavu a tělesném postižení, školním prospěchu, ale i o sociálních a finančních poměrech rodičů. Samozřejmě ne o všech, není přece žádný Velký bratr, jen o těch, u kterých to ministerstvo uzná za vhodné, píše Martin Čechura.

Databáze bude samozřejmě dokonale zabezpečena, takže nejenže nebude docházet k únikům dat, ale jeden úředník nebude mít přístup k údajům, které do databáze vloží druhý. Tomu samozřejmě všichni věříme, vždyť víme, jaký pořádek je v ostatních databázích. Přesto se domnívám, že návrh je ještě syrový a nedomyšlený. I na tom však ministerstvo pracuje. Například už hledá způsob, jak označit romské děti, aniž by se to dalo vykládat jako nekorektnost. Asi odlišnou barvou písmem (navrhuji zelenou, v té snad nejde hledat žádná dvojsmyslnost). Podle tiskové mluvčí sice vědí, že se to nesmí, ale když oni to tak nutně potřebují. Ale budou diskutovat s veřejností, a tak jim snad odpustí. Některé podstatné údaje, které pomohou zajistit štěstí dětí, však z návrhu vypadly. V první řadě se jedná o politickou příslušnost rodičů a o údaj, kterou stranu volili v posledních volbách (nedejte se zmást tím, že volby jsou tajné; to vyřeší drobná změna volebního zákona). Kdo nevolil TOPO09, ten to přece nemůže myslet s výchovou dětí vážně! Dále by neměla chybět informace o tom, kolik a jaký typ vozidla rodina vlastní. Přece nenecháme nezodpovědné řidiče vozit děti ve starých autech! Údaje o zaměstnání rodičů, sourozenců, prarodičů a sousedů z domu a ulice už v databázi budou, takové věci se přece u rozvodů probírají, takže bude na první pohled vidět, zda dítě vyrůstá v prostředí pokrokových ekonomů nebo lůzy. Po zrušení kojeneckých ústavů a dětských domovů bude připravených, politicky korektních, pravicově smýšlejících a ekonomicky perspektivních pěstounů více než dost (jestli pak už si ministr Drábek chystá na volební kampaň fotky se šťastnou rodinou?) Myslím, že v průběhu připomínkového řízení se objeví ještě celá řada nezbytných položek.

Snad by se mohlo z předchozího textu zdát, že snahu pana ministra zlehčuji. Nic nemůže být vzdálenější pravdě, naopak mi stále otevírá nové obzory! Proto uvažuji o zřízení specializované databáze, která má za cíl pečovat o blaho pana ministra. V databázi budou uloženy všechny informace o jeho životě, jeho telefonní čísla a emailové adresy, výpisy z bankovních účtů, údaje o školním prospěchu kamarádech, partnerech a známých jeho dětí a o rodinách těchto kamarádů. Dále by měl být evidován podrobný harmonogram jeho každodenní činnosti, například v kolik hodin a kudy jede do práce, kam jde z práce, co a kde dělá ve svém volném čase a podobně. Účel takovéhoto projektu je zřejmý: zajistit ochranu a nerušený život pana ministra a vlastně všech občanů! Zejména informace o jeho pohybu jsou nesmírně důležité. Co kdyby ho náhodou potkal někde na ulici nespokojený občan, třeba by ho pan ministr musel zfackovat! Takhle nahlédne do databáze a půjde raději jinudy.

Slibuji všem občanům, že databáze bude volně přístupná (právo na přístup k informacím), ale zaručuji, že v žádném případě nemůže dojít ke zneužití informací. Jak? To ještě nevím, ale v každém případě to intenzivně řeším, věřte mi. Nejspíš budu stát u monitoru a hlídat, aby se nedíval někdo neoprávněný. Doufám, že ve své snaze nezůstanu osamocen a že se najde množství dobrovolných spolupracovníků; možná si požádám i o nějaký ten grant. Vždyť vlastně správou a aktualizací těchto údajů zvyšuji zaměstnanost a ekonomickou prosperitu země. A co je nejdůležitější: Dávám tak pozitivní příklad ostatním, protože bez zájmu o věci veřejné (s malými v) a bez občanské angažovanosti bychom to daleko nedotáhli! A ministr Drábek uvidí, jak bude mít blažený život.

0
Vytisknout
12849

Diskuse

Obsah vydání | 13. 1. 2012