Když už, tak už!

13. 1. 2012 / Jaroslav Čejka

čas čtení 1 minuta

Českou a moravskou zemí se valí tsunami návrhů na přejmenovávání. A už to tak vypadá, že až opadne, nezůstane nedotčená ani jedna větší obec. Někde chtějí přejmenovat jen ulici, jinde náměstí či park, onde divadlo, knihovnu nebo muzeum, v Praze dokonce letiště! To zase bude chaos. A těch peněz co spolyká výroba nových orientačních plánů, tabulí, cedulí, vývěsních štítů, firemních log a razítek!

Nešlo by to udělat jinak? Tak nějak zgruntu a levněji? Což třeba přejmenovat celé Česko (ruku na srdce: komu z nás se ten zparchantělý název líbí?) na Havlovo. Konec konců Václav Havel se prý cítil nejlíp na Hrádečku, a to už je vlastně Krakonošovo, nebo se mýlím?

Konzultoval jsem svůj nápad s jedním známým politologem, jehož názorů si docela vážím, a ten vznesl námitku, že by si nás pak mohli ve světě plést s Kosovem. No a? Teď si nás pletou s Čečenskem, a to je vůči hrdým a nepoddajným Čečencům trochu nespravedlivé, zatímco podobnost navrhovaného názvu naší mafiánské republiky s Kosovem by myslím neurážela nikoho. Ani nás, ani kosovské Albánce.

Nestálo by za to vypsat v té věci referendum?

0
Vytisknout
12067

Diskuse

Obsah vydání | 13. 1. 2012