Itálie má "alternativní banku" - mafii

12. 1. 2012 / Karel Dolejší

čas čtení 1 minuta

Italská organizace SOS Impresa informovala, že mafie - která má ročně k dispozici kapitál v rozsahu asi 65 miliard euro - se stala nejdůležitější bankou v zemi. Odhad zní, že jí nyní dluží až 200 000 menších italských firem.

Malé a střední podniky, často v rodinném vlastnictví, tradičně tvoří páteř italské ekonomiky, která je třetí největší v eurozóně. Tyto firmy zpravidla nedokážou vytvořit dostatek kapitálu z vlastních zdrojů (tím se velmi liší od velkých, značně zmonopolizovaných podniků německých) a vždy byly závislé na úvěrech. Splácet úvěry v lirách nebýval až tak velký problém, protože inflace zpravidla "sežrala" značnou část úroků. Dnes je ovšem situace značně odlišná.

Když "eurové" italské banky trpí nedostatkem likvidity (ačkoliv přesnější by bylo prostě říci, že jsou fakticky insolventní), k úvěru se dostane jen málokdo. A jak uvádí SOS Impresa, v řadě případů nepřichází v úvahu ani ukončení provozu firmy - protože majitel by prostě stejně nenašel jiný zdroj obživy. Proto je třeba vypůjčit si kdekoliv. A tak na řadu přišla mafie, protože nikdo jiný po ruce není.

Mnozí z postižených nejspíše nostalgicky vzpomínají na doby vysoce inflační liry, kdy samozřejmě existovala spousta potíží a komplikací, nicméně vcelku bylo podnikatelské prostředí ve srovnání s dneškem relativně stabilní a předvídatelné.

Naštěstí tito lidé vesměs asi nemají čas číst pojednání finančníků, ve kterých se tvrdí, že přechod na jednotnou evropskou měnu byl i pro ně mimořádně výhodný...

0
Vytisknout
12399

Diskuse

Obsah vydání | 13. 1. 2012