Maďarský "Viktátor" čelí protestům

7. 1. 2012

čas čtení 2 minuty

Držitelé hladovky protestují před budovou maďarské státní televize už 26. noc. Pijí jen čas a vodovou polévku. Teplota je kolem nuly a mrholí. !Ale bylo to horší," říká Balazs Nagy Navarro. "Aspoň už vypnuli tu hudbu."

Nad hlavami hladovkářů v okně byl umístěn reproduktor, který pět nebo šest dnů od rána do večera vyhrával na plné pecky "Rolničky". Z foyeru maďarské televize svítily filmové reflektory, jejichž cílem bylo oslňovat demonstranty venku a zabraňovat fotografům, aby mohli řádně fotografovat, když se bezpečnostní stráže pokusily - neúspěšně - odstranit protestní tábor.

"Je to tady jako v Guantánamo," říká Nagy Navarro, 44, který přišel o své zaměstnání produkčního zahraničního zpravodajství na MTV1 dne 27. prosince.

Pracoval pro MTV od roku 1992 a je byl známým odborářem. Byl bez skrupulí propuštěn za to, že zorganizoval 10. prosince stávku. S kolegyní, Arankou Szávuly (také přišla o zaměstnání 27. prosince) se rozhodli protestovat proti "široce rozšířené manipulaci vysílání ve státním rozhlase a televizi v Maďarsku" od té doby, co se k moci dostala nacionalisticko-konzervativní strana Fidesz.

V pondělí demonstrovalo v Maďarsku před budovou opery proti zavedené nové protidemokratické ústavy 30 000 - 70 000 lidí.

Jávor Benedek, poslanec z nové malé ekologické strany Politika může být jiná předpovídá, že dojde k "hladovým bouřím" nejchudších Maďarů, zejména diskriminovaných Romů na venkově, pokud Maďarsko bude i nadále odmítat pomoc zvnějšku a bude dále marginalizovat nejslabší členy společnosti.

Obyčejní Maďaři se se slábnoucím forintem hlavně obávají, co se stane s hypotékami, které mnozí z nich pošetile uzavřeli ve švýcarských francích. Zahraniční pozorovatelé jsou znepokojeni novou ústavou. Byla zlikvidována nezávislost ústřední banky a loajalisté ze strany Fidesz nyní ovládají mocné rady, které dohlížejí na média, na soudnictví a na rozpočet. Jsou omezována práva Romů a rozpočet na školství a na sociální péči byl roztrhán, tvrdí aktivisté.

Ve čtvrtek potvrdil mluvčí Evropské unie, že pokud Maďarsko nepřislíbí, že některé zákony budou změněny nebo odstraněny, EU ani MMF nezačnou vůbec jednat o multimiliardovém záchranném balíčku, o němž Orbán ví, že ho potřebuje. Právníci EU právě studují nové maďarské zákony a brzo oznámí, zda jsou v konfliktu s právem EU.

Vznikají nové politické organizace. V budapešťském hostinci Racek jednala skupina s názvem "Milion pro svobodu tisku" své další kroky. Na Facebooku ji založil v prosinci 2010 známý politický aktivista Péter Juhász a má nyní 95 000 členů. V říjnu organizace zmobilizovala 50 000 - 100 000 lidí na demonstraci proti novým mediálním zákonům.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
13990

Diskuse

Obsah vydání | 9. 1. 2012