Nečas radí Evropě

7. 1. 2012 / Egon T. Lánský

čas čtení 3 minuty

Předseda české (pseudo)vlády, která má rok a půl po svém vzniku historicky nejmenší důvěru vlastních občanů říká, že se cítí poctěn pozváním povědět (něco moudrého?) evropským politikům a vůbec občanům. Využil příležitost aby nám všem vysvětlil, jak rozumět současné situaci ve světě a poradil co dělat, abychom se nedostali do problémů.

Poté, co nám, velkým i malým Evropanům, vysvětlil, že takzvané arabské jaro (dovolil jsem si nedávno poukázat, že arabského na něm příliš není) je výrazem touhy po svobodě a demokracii, ačkoli se hrozba mezinárodního terorizmu nezmenší, se od mezinárodních vztahů a bezpečnostní politiky rychle přesunul k tomu, co zřejmě je silnou stránkou jeho vlády i jeho samého, totiž k ideologii a ekonomii, tedy k reformám. Předsedá přece vládě rozpočtově odpovědných reformátorů. V té souvislosti Evropanům řekl, co potřebují a co naopak nikoliv.

Takže hned na začátku roku 2012 díky předsedovi české vlády, málo populární i doma, Evropané vědí, že potřebují návrat k púvodním základům evropské integrace, tedy k liberalizaci a k omezování bariér růstu. Potřeba liberalizace, jak vyplývá z pokračování rad Petra Nečase se, pravda, týká postavení podnikatelů v Evropě (a snad i ve světě, což ale z vyjádřeného názoru pana Nečase neplyne). Nedivil bych se, kdyby se leckomu udělalo mdlo, když se dozví, že si zatvrzelí političtí diletanti osobují právo na liberalizaci, čím mají na mysli, že oni sami rozhodují o tom, co a pro koho, je liberální, a tudíž potřebné.

Určitě ovšem, říká předseda české vlády evropským politikům, my Evropané, nepotřebujeme nové daně, omezené na EU, ani ztuhnutí systémů sociálního zabezpečení a dalších antidiskriminačních? nařízení, jež, podle Petra Nečase, zatěžují podnikatele a vedou k větší rigiditě trhů práce. Přeje si zřejmě možnost libovolného ostrouhání sociálního státu, nikoli jeho prohloubení a rozšíření.

Nemíním o tom s předsedou ODS polemizovat, názor o něm a o vládě, již vede, si jistě každý, kdo se seznámí s jeho slovy k evropským politikům bude umět udělat sám, pokud ho, pravda, dosud neměl. Myslím ovšem, že jeho projev vyvolá zvednutí obočí nejednoho politika a občana severských zemí a zemí Beneluxu. Nemluvě už vůbec o Německu s konzervativní koalicí Angely Merkelové kde, podle čerstvých údajů, na konci nelehkého roku 2011 byla nezaměstnanost na rekordně nízké úrovni přesto že má Německo docela tuhý systém sociálního zabezpečení. I tak popularita premiérky klesá. Stejně tak jako popularita současné české pseudovlády.

0
Vytisknout
15801

Diskuse

Obsah vydání | 9. 1. 2012