Společenství práce a solidarity se aktivizuje

6. 1. 2012

čas čtení 3 minuty

tiskovou zprávu připravil Jan Kavan

Spojenectví práce a solidarity (SPaS) zorganizovalo svou tiskovou konferenci 6.ledna v budově odborových svazů, kde se SPaS pravidelně schází. Mluvčí SPaS Jan Kavan připomněl loňskou petici za nové volby, neboť "samotná demise vlády nic neřeší". SPaS poměrně rychle sehnal pod petici více než 10 000 podpisů, což umožnilo petičnímu výboru PS zorganizovat 12. října petiční slyšení, na které se měla dostavit místopředsedkyně vlády Karolína Peake, která se však na poslední chvíli omluvila.

Navzdory nepřítomnosti zástupců vlády, přednesli zástupci řady občanských iniciativ sdružených ve SPaSu své kritiky zaměřené na jednotlivé ministry a jejich resorty.

Slyšení bylo pak přerušeno a bude pokračovat 12.ledna 2012, kdy petiční výbor PS očekává přítomnost aspoň některých vládních ministrů. Opakovaná nepřítomnost by byla porušením jednacího řádu PS i zákona. Mluvčí organizátorů petice Eva Novotná zdůraznila, že kritická vystoupení dalších občanských sdružení budou 12. ledna natočena a zpřístupněna veřejnosti na YouTube a současně v písemné formě předána všem ministrům.

Mluvčí SPaSu doc Ilona Švihlíková pak představila nový projekt odborných seminářů, které SPaS odstartuje 19.ledna, kdy Ilona Švihlíková povede seminář k současné krizi eurozóny. Popíše důvody krize, ale k diskusi předloží i návrhy možných řešení. Tyto semináře bude SPaS organizovat zhruba každých 14 dní na půdě odborů vždy od 17 hod.Další již připravený seminář se bude zabývat Problematikou médií v ČR a povede jej Jozef Bohumil Ftorek.

Během jara by měly proběhnout semináře například na tato témata: Sociální systém - role, vývoj , komperace zemí - p. Opálka.

Státní rozpočet - struktura, daňový mix, výdaje - Jaroslav Ungerman a Jaroslav Šulc.

Zdravotnictví - zdroje, farmaceutické firmy, pojištovny -- exministr zdravotnictví MUDr Ivan David.

Energetika - ČEZ, distribuční sítě, nároky.... - Jaroslav Ungerman.

Sociologický rozbor české společnosti - mobilizační potenciál, problémové skupiny - Lubomír Vacek.

Politický systém - strany, jejich financování, postavení prezidenta, participace občanů - Oskar Krejčí

Veřejná správa, role krajů, obcí, rozpočtové určení - Lubomír Lédl.

Zahraniční politika - Jan Kavan a Oskar Krejčí.

Zemědělství - František Jonáš a Petr Tuček.

Jako poslední vystoupil další mluvčí SPaS Milan Neubert, který informoval o chystané akci SPaSu nazvané "Žárovkové referendum o současné vládě." SPaS vyzývá občany, kteří nesouhlasí s tzv. reformami a asociální politikou vlády, aby ve středu 25. ledna ve 20:00 na 15 minut zapnuli všechny své elektrické spotřebiče.

MilanNeubert vysvětlil, že zvýšení spotřeby elektřiny lze snadno zjistit z výkazu elektrárenské společnosti ČEZ a tak mohou lidé tímto jednoduchým způsobem dát vládě jasně najevo svůj postoj a každého účastníka to bude stát zhruba jen 1.50,-Kč.

 SPaS 17. listopadu zorganizoval protestní demonstraci na Staroměstském náměstí, kde organizátoři formou happeningu pohřbili iluze z listopadu 1989 a současně vyzvali k léčbě ochromené demokracie i právního státu a k oživení principů jakými je například sociální spravedlnost a solidarita. Manifest SPaSu, k němuž se dodnes přihlásilo již 17 občanských sdružení, ale i KSČM a Evropská levicová platforma ČSSD, poukazuje především na zhoubný dopad politiky neoliberalismu na všechny oblasti veřejného života.

0
Vytisknout
7773

Diskuse

Obsah vydání | 6. 1. 2012