FT: V Maďarsku je ohrožena evropská demokracie

6. 1. 2012

čas čtení 3 minuty

Ignorovat proměnu Viktora Orbána z antikomunistického pokrokáře v populistického xenofoba by znamenalo opakovat chybu, jakou jsme učinili v případě Řecka. Potíže v menších evropských zemích mohou být signálem blížících se větších hrozeb, píše hospodářský deník Financial Times.

Maďarský premiér zosobňuje připomínku - pokud takovou připomínku někdo na tomto kontinentu potřebuje - známé trajektorie od ekonomického chaosu k politické diktatuře. Evropská unie měla od pádu berlínské zdi dva velké projekty: jednotnou měnu a šíření demokracie směrem na východ. Euro je nyní v krizi. Viktor Orbán vysílá silné signály o nebezpečí, jimž čelí demokracie.

Orbán tento týden zavedl novou ústavu. Je plná etnického nacionalismu a smrdí touhou po vládě jedné strany. Naznačuje, že v Maďarsku omezí osobní svobody a nabízením občanství maďarským menšinám jinde ohrožuje stabiltu enticky pluralitních sousedních států.

Ústava a celá řada nově schválených zákonů jdou ruku v ruce s manipulací volebního systému. Dohromady to poskytuje vládnoucí straně Fidesz příliš velkou moc. Premiér zvítězil ve volbách r. 2010 férově. Teď zneužívá své dvoutřetinové většiny v parlamentě k tomu, aby oponentům odepřel tutéž možnost.

Pravomoci soudů byly omezeny a soudnictví bylo podřízeno těsnějšímu politickému dohledu. Ústava si osobuje státní kontrolu nad osobním přesvědčením a vírou. Zakázány jsou potraty a sňatky lidí téhož pohlaví. Počet povolených náboženství je omezen.

Je paradoxní, že politik, který je tak nepřátelský vůči post-sovětskému Rusku, zavádí verzi demokracie, kterou by Vladimir Putin určitě pochválil. Stejně jako v Rusku, i Maďaři smějí ještě hlasovat ve volbách. Občané smějí protestovat a soukromá média smějí Orbána kritizovat. Ale to je falešná demokracie. Státní instituce, soudy a státní rozhlas a televize jsou pevně v rukou Fideszu.

Tím, že Orbán přešel z levice přes celé politické spektrum až k pravici, chce v době krize využít maďarského nacionalismu.

Orbánova hospodářská strategie selhala. Daňové škrty nesnížily zadluženost Maďarska. Vládní obligace ztratily svou hodnotu. Zahraniční investoři se už nemohou spolehnout na právo a zákonnost. Maďarsko směřuje k bankrotu.

To neznamená, že Fidesz není nebezpečná. Podpora ultrapravicové strany Jobbik, s níž Orbán flirtuje, sílí.

Protesty, k nimž došlo tento týden v Budapešti, možná začínají tuto politickou dynamiku měnit. Jenže demonstranti potřebují doma vedení a ze zahraničí podporu. Když dokáže Západ podporovat hnutí za politické svobody v Maghrebu a v Bělorusku, jistě může dělat totéž i ve střední Evropě.

Proč mlčí Angela Merkel, Nicolas Sarkozy a David Cameron? Řecko mělo být varovným signálem pro eurozónu. Maďarsko nyní ukazuje, že hospodářské selhání má svá vážná politická rizika. Nacionalistická pravice je v mnoha částech Evropy na postupu. Země se slabšími demokratickými tradicemi jsou zvlášť zranitelné. Evropa by si měla být vědoma, jak nebezpečná je možnost nákazy.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
17358

Diskuse

Obsah vydání | 6. 1. 2012