Maďarská krize může připravit EU o důvěryhodnost daleko snadněji než finanční krize v eurozóně

5. 1. 2012

čas čtení 1 minuta

To píše v deníku Guardian Esther Kinsky. Upozorňuje, že se demonstrace dne 2. ledna 2012 proti nové, "protiústavní" ústavě účastnilo v Budapešti na Andrássy utca možná až 100 000 občanů, z nejrůznějších vrstev společnosti. Demonstranti vyšli do ulic na podporu občanských práv a svobod, demokratických hodnot a tolerance a nikoliv primárně kvůli hmotným starostem - přestože v Maďarsku dnes žije vzrůstající počet ožebračených a marginalizovaných lidí.

V Maďarsku konečně vzniklo hnutí za občanská práva, které není kontaminováno neoliberální agendou a dokáže spojit lidi nejrůznějšího politického a ideologického přesvědčení. Je možné, píše autorka, že toto hnutí, které jen tak nezmizí, připomene Evropě, co je důvodem k existenci Evropské unie.

Mesmerizován neoliberální vírou v nutnost maximalizace zisků se Brusel přestal starat o hodnoty a zásady, které měly sjednotit Evropu jménem svobody a spravedlnosti. Případ Maďarska by mohl připravit Evropskou unii o daleko větší míru důvěryhodnosti než kolabující euro. Opozice v Maďarsku má potenciál přispět k politické budoucnosti oblasti mezi Atlantickým oceánem a Černým mořem daleko víc než burzy.

Je načase naslouchat hlučným davům v ulicích nejen v zemích bohatých na ropu, ale i ve střední Evropě.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
11342

Diskuse

Obsah vydání | 6. 1. 2012