Evropská unie schválila embargo na dovoz íránské ropy

5. 1. 2012

čas čtení 1 minuta

Evropské vlády se v zásadě shodly, že uvalí embargo na dovoz ropy z Íránu. Je to potenciálně vážná rána už tak nepevné ekonomice Íránu a podstatné zesílení mezinárodního tlaku na vládu v Teheránu. Ve středu večer oznámil jeden evropský diplomat, že nyní vznikl konsensus, že zákaz dovozu íránské ropy bude zaveden, ale stále se ještě o tom jedná od kdy a na jak dlouhou dobu. Oficiální dohoda o tomto opatření má být finalizována na příští schůzce ministrů zahraničí EU dne 30. ledna, ale sankce nebudou zřejmě zavedeny hned.

Evropa je po Číně druhým největším dovozcem íránské ropy. Z celkového denního íránského vývozu 2,6 milionů barelů kupuje Evropa asi 450 000 barelů.

Írán nad rozhodnutím pokrčil rameny a uvedl, že si najde nové zákazníky, jenže téměř jistě bude muset svou ropu prodávat existujícím i novým zákazníkům se slevou.

Írán také varoval, že opatření zvýší napětí na Blízkém východě a pohrozil, že uzavře Hormuzskou úžinu a znemožní plavbu cisternových lodí touto úžinou. Velitel íránské armády Ataollah Salehi také varoval americkou letadlovou loď, která opustila region během námořního cvičení íránské armády, aby se nevracela.

Západní politikové bagatelizují íránské hrozby a argumentují, že uzavřené Hormuzské úžiny by bylo pro íránskou ekonomiku sebevraždou a američtí námořní velitelé uvedli, že budou i nadále hlídkovat v oblasti a zajistí, aby úžina zůstala otevřená pro komerční plavidla. Jeden evropský diplomat odmítl íránské hrozby jako bezpodstatné povykování a argumentoval, že sankce mají pozitivní dopad, protože Írán už chce jednat o svém jaderném programu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8795

Diskuse

Obsah vydání | 6. 1. 2012