Írán varoval USA, aby neposílaly letadlovou loď do Perského zálivu

3. 1. 2012

čas čtení 1 minuta

Írán dnes varoval Spojené státy, aby "do regionu Perského zálivu" nevracely letadlovou loď. Generálmajor Ataolláh Salehí, hlavní velitel íránské armády, prohlásil, že varování "nebude opakovat". Informovala o tom státní agentura IRNA.

Podle Sálehího nebude jeho země přijímat žádná iracionální opatření, nicméně je připravena vážně reagovat na jakoukoliv hrozbu.

Americká 5. flotila, která v regionu hlídkuje, má základnu v Bahrajnu. Na íránské vyjádření zatím bezprostředně nereagovala.

Írán v pondělí dokončil velké námořní cvičení v mezinárodních vodách regionu, během nějž byly otestovány dva typy raket.

Minulý týden Teherán oznámil, že jeho vojenské letouny identifikovaly americkou letadlovou loď hlídkující v oblasti, kde probíhaly manévry. Státní média přinesla snímky plavidla. V regionu se nachází letadlová loď USS John C. Stennis a státní server Press TV dnes oznámil, že na snímcích byla právě tato loď.

Západní diplomaté minulý týden popsali námořní cvičení jako další důkaz problematického chování Íránu. V případě útoku Írán hozí zablokovat Hormuzský průliv, kterým prochází zhruba třetina světové ropy dopravované tankery a zhruba pětina veškeré světové ropy. Mluvčí americké 5. flotily řekl, že se Írán hrozbou vyřadil ze světového společenství a že by jakékoliv přerušení dodávek "nebylo tolerováno".

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8416

Diskuse

Obsah vydání | 4. 1. 2012