Turecko: Bývalý prezident obviněn kvůli puči z roku 1980

3. 1. 2012

čas čtení 1 minuta

Čtyřiadevadesátiletý exprezident Kenan Evren, který se v roce 1980 dostal k moci vojenským převratem, může čelit doživotnímu rozsudku, oznámil dnes prokurátor.

Evren a bývalý velitel vojenského letectva Tahsin Sahinkaja jsou obviněni ze zločinů proti státu, řekl prokurátor Husejn Gorusen. Pokud budou usvědčeni, čeká je doživotí.

Soud nyní rozhodne o tom, zda přijme obvinění a nařídí proces. Evren, který byl šéfem generálního štábu, v roce 1980 vedl vojenský převrat, načež se stal prezidentem v letech 1982-1989. Vyslýchán byl již v červnu, poté co ústavní dodatky zrušily imunitu vůdců puče a umožnily jejich postavení před soud.

Tento krok přichází v okamžiku, kdy Erdoganova vláda s islámskými kořeny zahájila jednání s opozičními stranami zaměřené na přepsání Evrenovy ústavy. Kromě toho úřady usilují o procesy s představiteli pozdějších údajných plánů na převrat, v nichž měly být údajně zapojeny stovky důstojníků, včetně dosud aktivních. Vláda je obviňována, že prostřednictvím procesů chce umlčet kritiky, ale odmítá to.

Jednou z prošetřovaných kauz je i připravovaný výslech bývalého velitele armády Ilkera Basbuga ve věci údajné snahy destabilizovat islámskou vládu v roce 2009.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5974

Diskuse

Obsah vydání | 3. 1. 2012