Češi už nepoznají, co je ironie??

3. 1. 2012 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta

Dostali jsme několik rozzuřených mailů, kritizujících návrh Jiřího Jírovce, aby Ústav pro studium totalitních režimů nechal na DVD Menšíkových Silvestrů jasně označit grafickou značkou u všech účinkujících jejich případné členství v KSČ.

Děsí mě, že někteří čtenáři skutečně už nepoznají, že článek je míněn ironicky?

Pozn. ŠOK: Děsivé není, že čtenáři nepoznají, co je ironie. To je možná děsivé při pohledu z Glasgow. Děsivé je, že politická realita v mnoha ohledech předběhla v České republice jakoukoliv myslitelnou ironii. Možné už je prakticky vše. Takže proč ne toto? Čím se to liší od jiných absurdit, které JSOU REALITOU?

Pozn. JČ: Štěpán Kotrba má pravdu. Chtěl jsem dopsat těchto pár vět, ale předběhl mě: Ironie může fungovat tam, kde existuje pevné srovnání s jasným hodnotovým systémem, který společnost respektuje. Za ironické považujeme to, co s takovým jasným hodnotovým systémem absurdním způsobem koliduje. Vzhledem však k tomu, že v českém prostředí může přijít kdykoliv kdokoliv s jakoukoliv pitomostí a nikdo neprotestuje, funkce onoho jasného hodnotového systému zmizela. Takže nemůže zřejmě fungovat ani ironie.

0
Vytisknout
15071

Diskuse

Obsah vydání | 4. 1. 2012