Případ Nokia a další nepřesnosti: Bylo by dobré, kdyby si pan Třeštík občas přečetl noviny

2. 1. 2012 / Petr Nachtmann

čas čtení 3 minuty

Při čtení článků ZDE a ZDE mě zaujal výrok pana Třeštíka: "finská Nokie absolutně nebyla schopna zachytit nástup společnosti Apple a zoufale se snaží přežít, možná ji bude muset koupit Microsoft."

Možná by bylo hezké, pokud by si pan Třeštík občas přečetl noviny.

Společnost Nokia se ocitla v krizi, přesto je profitabilní a dosahuje marže kolem deseti procent.

Zatímco u obyčejných mobilních telefonů se bude marže Nokie pohybovat na jednotkách procent, u chytrých telefonů (smartphones) s pokročilými operačními systémy odhaduji marž Nokie mezi 20 až 30 procenty (u konkurenčních výrobců je tomu podobně, a proto např. firmy HTC či Apple produkují jen chytré telefony).

Dlouhodobým problémem Nokie je zaostávání interního vývoje software za vlastním vývojem hardware.

Spekulace o chystané koupi Nokie Microsoftem se zatím nepotvrdily a v poslední době ustaly.

Microsoft bude Nokii dodávat operační systém pro chytré mobily, ke kterému bude Nokia přidávat vlastní služby s přidanou hodnotou. Nejvtipnější je, že Nokia sice bude platit licence za operační systém chytrých telefonů, Microsoft na druhé straně poskytl Nokii dotaci za přechod na svoji platformu (pro Microsoft je strategicky důležitý), takže čisté náklady na licence budou patrně záporné.

Ve skutečnosti je mobilní operační systém Windows Phone 7 pro společnost Microsoft stále ztrátový, Microsoft jej křížově financuje z výnosů ziskových produktů, jako jsou Windows pro stolní počítače a notebooky a kancelářská sada Microsoft Office.

Mezi mobilními platformami je nyní jedničkou na trhu operační systém Android, následuje jej iOS společnosti Apple. Trojkou je překvapivě starší platforma Symbian společnosti Nokia (běží sice na nejvíce telefonech, lidé je však z velké části používají jen k telefonování a posílání SMS), čtyřkou BlackBerry. Android a iOS na trhu rostou, Symbian i BlackBerry upadají a Nokia s Microsoftem mají šanci díky synergickým efektům dosáhnout třetí pozice s operačním systémem Windows Phone. Finská Nokia je tedy nesrovnatelná s českými montovnami autodílů bez přidané hodnoty.

Pozn. JČ: Argumentace pana Třeštíka je problematická i v mnoha jiných aspektech. Jen stručně: Samozřejmě je pravda, že hospodářská úspěšnost každé země závisí především na talentu a nasazení jejích obyvatel. Vlády zemí, které usilují o hospodářskou úspěšnost, však upravují ekonomické hřiště tak, aby se talent jejich obyvatel mohl prosadit. Česká vláda to nedělá, tu zajímá především kradení státních peněz do vlastních kapes. Korupce každou zemi nesmírně znevýhodňuje - statistiky prokazují, že korupce vede k výrazné hospodářské stagnaci. Pan Třeštík má plné právo bojovat ze svého gruendersky "kapitalistického" postoje proti státním zásahům do ekonomiky, je ovšem faktem, že strategický plán ekonomického rozvoje mají všechny západní státy. Nikdo to nenechává volné ruce trhu. Žádná inteligentní vláda si nedovolí fungovat, aniž by nestimulovala inteligentní a strategicky významný hospodářský rozvoj.

Co je rozumné dělat, a co česká vláda nedělá, přesvědčivě vysvětlil Martin Myant ZDE. Proč to nejde a proč mají lidé proti této racionální strategii hystericky ideologické námitky? Přijde mi to dost sebeničivé. Konec konců, lidem mimo Česko to může být jedno, každý svého štěstí strůjcem.

0
Vytisknout
10471

Diskuse

Obsah vydání | 4. 1. 2012