Izraelský prezident ostře kritizoval židovské extremisty

28. 12. 2011

čas čtení 1 minuta

Izraelský prezident Šimon Peres apeloval na "celý národ", aby podpořil boj "na záchranu většiny před malou menšinou" ultraortodoxních židovských extremistů.

"Bojujeme o ducha národa a o podstatu státu," zdůraznil Peres, zatímco tisíce Izraelců demonstrovaly proti útoku židovských extremistů proti osmileté holčičce, která byla údajně "oblečena vyzývavě".

Úterní demonstrace v městě Beit Shemesh se konala nedaleko školy, v níž se zaměřili náboženští extremisté dokonce i na šestileté holčičky, které obviňovali, že nemají dostatečně dlouhé sukně a dlouhé rukávy.

Demonstranti z extremistické ultraortodoxní židovské organizace Haredi plivali a nadávali žákyním a jejich matkám ve škole do "kurev" a "nacistek". Izraelská televize odvysílala záběry plačící osmileté Naamy Marglesové, které ultraortodoxní židé nadávali na ulici a plivali na ni.

Následovaly dva dny násilností. Židovští extremisté útočili na televizní štáby.

V posledních měsících roste v Izraeli znepokojení nad požadavky skupiny Haredi. Její členové požadují odstranění žen z bilboardů, zavedení segregace pohlaví ve veřejné dopravě a ve zdravotnických střediscích a zákaz zpěvu pro ženy.

Minulý týden došlo k incidentu v autobuse, kdy žena odmítla poslechnout muže ze skupiny Haredi, aby odešla do zadní části autobusu. Řidič zavolal policistu a ten také ženu požádal, aby se přesunula dozadu. Žena to odmítla a muž ze skupiny Haredi z autobusu vystoupil.

Navzdory tomu, že izraelský soud rozhodl, že segregace pohlaví ve veřejné dopravě je zakázána, "dobrovolná segregace" je povolena. Na některých linkách sedí ženy ve vozidlech veřejné dopravy vzadu a muži vpředu.

Příslušníci skupiny Haredi tvoří asi 10 procent izraelského obyvatelstva, ale v Jeruzalémě a v městě Beit Shemesh jich žijí daleko větší počty.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6831

Diskuse

Obsah vydání | 28. 12. 2011