Americké vyšetřování pohraničního incidentu: Pákistánci údajně stříleli první. Ti to odmítají

28. 12. 2011

čas čtení 2 minuty

Americká armáda v neděli informovala pákistánského hlavního velitele Ašfaka Kajáního o výsledcích vyšetřování incidentu, při němž koncem listopadu v důsledku amerických leteckých útoků zahynulo 24 pákistánských vojáků. Zpráva byla oficiálně uvolněna ke zveřejnění v pondělí. Podle zprávy brigádního generála Stephena Clarka začali Pákistánci střílet jako první.

Letecké útoky na pákistánské pohraniční stanoviště dále poškodily křehké americko-pákistánské partnerství a vyvolalo hněv v Islámábádu, který reagoval uzavřením zásobovacích tras pro jednotky NATO v Afghánistánu.

Spojené státy a Pákistán se neshodují ve věci přesné následnosti jednotlivých událostí během nejkrvavějšího přeshraničního útoku za celých deset let války v Afghánistánu.

Pákistán odmítá verzi, podle níž jeho vojáci stříleli první, a obviňuje Američany ze záměrného útoku na své jednotky.

Podle americké verze byl útok následkem série omylů a špatné komunikace na obou stranách a odráží nedůvěru mezi oběma zeměmi.

NATO trvalo 84 minut, než po upozornění pákistánského styčného důstojníka zastavilo letecké útoky na pákistánské vojáky. Uvádí se to v americké vyšetřovací zprávě.

Ta také uvádí, že Američané předem neupozornili Pákistánce na nájezd, který za soumraku probíhal nedaleko hranice, a důstojník omylem sdělil pákistánské straně špatné souřadnice přítomných amerických jednotek.

Zároveň zpráva říká, že pákistánští vojáci nejprve stříleli na americké a afghánské jednotky a v palbě pokračovaly i poté, co jim nad hlavou přelétl americký bojový letoun F-15. A zároveň Američané nedisponovali informací o tom, že Pákistán v dané oblasti zřídil nové pohraniční stanoviště.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6594

Diskuse

Obsah vydání | 29. 12. 2011