Irácký premiér: V Iráku nadále zůstává 700 amerických vojáků

23. 12. 2011 / Daniel Veselý

čas čtení 1 minuta

Irácký premiér Nurí al-Málikí na základě plánů Obamovy administrativy ponechat v Iráku omezený vojenský kontingent na tiskové konferenci 21. prosince uvedl, že v jeho vlasti nadále zůstane 700 amerických vojáků, jejichž úkolem bude zajistit výcvik iráckých bezpečnostních sil. Toto celkem důležité oznámení přichází právě ve chvíli, kdy jsou v Iráku na vzestupu sektářské rozbroje a kdy Bagdádem otřásla série bombových útoků, při nichž přišlo o život nejméně 63 osob a dalších 185 lidí utrpělo zranění. Ačkoliv zemi již drtivá většina amerických vojáků opustila, okupace Iráku nebude ukončena ani příští rok.

Premiér Málikí trval na tom, aby působnost amerických vojsk, která v Iráku zůstávají, byla omezena na trénink iráckých silových složek, a to pouze na půdě kasáren. Obamova vláda pro své jednotky požadovala naprostou imunitu a nakonec se jí nejspíše podařilo iráckou stranu přesvědčit, aby američtí vojáci měli částečnou imunitu, jež by je chránila před stíháním za trestné činy spáchané na irácké půdě. Málikí také upřesnil, že počet amerických jednotek nepřesáhne cifru 2000.

Spojené státy navzdory prohlášení, že válka a okupace Iráku skončila, zde rovněž ponechávají tisíce bezpečnostních kontraktorů a další tisíce zaměstnanců amerických ministerstev zahraničí a obrany, včetně budoucí "soukromé armády", kterou se chystá vybudovat americké ministerstvo zahraničí.

0
Vytisknout
8199

Diskuse

Obsah vydání | 23. 12. 2011