Egyptské ženy protestovaly v Káhiře proti brutalitě bezpečnostních jednotek

21. 12. 2011

čas čtení 2 minuty

Stovky žen se účastnily demonstrace proti egyptské vojenské juntě. Podpořila je Hillary Clintonová.

Stovky žen protestovaly v ulicích Káhiry proti vojenské juntě a proti brutálnímu zacházení s aktivistkami, jehož se dopouštějí bezpečnostní složky. Ženy se shromáždily před komplexem vládních budov na náměstí Tahrir, kde v úterý došlo k násilným konfliktům mezi vojenskou policií a demonstranty, při nichž vojenská policie zastřelila čtyři civilisty.

Protest se konal poté, co se vojáci znovu násilně pokusili vyhnat demonstranty z náměstí. Krvavá konfrontace mezi armádou a odpůrci vojenské junty pokračovala už pátý den.

Americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová se vyjádřila, že je šokována zacházením s aktivistkami. Zejména se zmínila o fotografii, na níž byla mladé ženě stržena košile a kterou kopají a táhnou po zemi dva policisté.

"Systematické ponižování egyptských žen pošpinuje revoluci, je hanbou státu a jeho uniformy. Velký národ tohle nedělá," řekla Clintonová. "Ženy jsou bity a ponižovány v těchže ulicích, kde před několika málo měsíci riskovaly své životy za revoluci."

Vojáci stříleli do demonstrantů ostrými kulkami. Čtyři demonstranti byli usmrceni, pátý je v kritickém stavu.

Lékaři v provizorní polní nemocnici uvedli, že od vzniku nepokojů minulý pátek usmrtila armáda nejméně 13 demonstrantů. Na náměstí Tahrir dále demonstrují aktivisté, požadující okamžitou rezignaci armádní junty.

Generál Adel Emara, významný člen vojenské junty, se vyjádřil, že v Egyptě se mobilizují "zlovolné síly", které chtějí vytvořit chaos a povstání. Pochválil uměřenost bezpečnostních jednotek.

Analytik amerického časopisu Foreign Policy Steven A Cook však napsal, že za nynější konflikt v Egyptě nemůže jen vojenská junta, ale i demonstranti. Revoluce z počátku letošního roku se podle něj proměnila ve "špinavou politiku a v normalizaci násilí".

Podle Cooka je nyní prý náměstí Tahrir "zdegenerovanou, dementní, bizarní verzí" původní revoluce. Dodal: "Je lehké obviňovat Nejvyšší radu armádních sil, ale generálové mají velkou pomoc. Všichni primární političtí aktéři v Egyptě - armáda, revoluční organizace, islámci i liberálové - velkou měrou přispěli k nynější politické slepé uličce a k hospodářskému kolapsu součinností nekompetentnosti, narcismu a zrady. V důsledku toho je společnost nesmírně nervózní, bezvýznamné dopravní nehody se stávají příčinou skoro povstání, vojáci brutálně bijí ženy a demonstranti zapalují budovy s nejcennějšími egyptskými kulturními a historickými památkami."

O víkendu vyhořel v Káhiře Egyptský institut a byla zničena celá řada starobylých rukopisů. Přislíbil je nahradit rukopisy z vlastní sbírky jeden šejk ze Spojených arabských emirátů.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6298

Diskuse

Obsah vydání | 21. 12. 2011