V Egyptě pokračuje násilí

17. 12. 2011

čas čtení 1 minuta

V Káhiře pokračovaly už druhý den násilné střety mezi egyptskými bezpečnostními jednotkami a prodemokratickými aktivisty. Devět lidí bylo usmrceno a stovky byly zraněny.

Bezpečnostní jednotky pronásledovaly demonstranty ulicemi až na náměstí Tahrir. Podle svědků po sobě vojáci a demonstranti navzájem házeli kamením.

Jeden svědek, Islam Mohammed, konstatoval, že viděl vojáky, jak zaútočili na polní nemocnici vedle mešity na náměstí Tahrir a vyhazovali léky a lékařské zařízení na ulici.

Státní tisková kancelář MENA uvedla, že během dvou dní násilných střetů bylo zraněno asi 300 osob.

V sobotu se konaly pohřby osob usmrcených v pátek. Mezi mrtvými byl šejk Emad Effat, duchovní z Al Azharu, nejvýznamnější egyptské náboženské instituce. Effat se postavil na stranu revolucionářů. Kritizoval armádu a vydal náboženský dekret, jímž zakázal hlasování ve volbách pro exponenty bývalého režimu. Vojáci ho zastřelili kulkou do prsou poté, když se připojil k demonstrantům před sídlem vlády.

Mustafa Ali, demonstrant raněný při protestech minulý měsíc, konstatoval, že je přesvědčen, že armáda záměrně vyvolává násilí, "aby měla ospravedlnění zůstat u moci a rozeštvat lidi navzájem proti sobě".

Vládnoucí vojenská rada uvedla v prohlášení vydaném v pátek večer, že k násilí došlo poté, co demonstranti zaútočili na příslušníka bezpečnostních jednotek a pokusili se vbourat do parlamentu. Vojenská rada tvrdila, že armáda jedná opatrně a nepoužívá proti demonstrantům střelby.

K nejnovějšímu násilí došlo od čtvrtka večer, kdy se vojáci pokusili zlikvidovat protestní tábor u sídla vlády nedaleko náměstí Tahrir.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7868

Diskuse

Obsah vydání | 19. 12. 2011