Syrští vzbouřenci "usmrtili 27 tajných policistů a vojáků"

16. 12. 2011

čas čtení 2 minuty

Na každé demonstraci by mělo být několik aktivistů zastřeleno, vydali rozkaz syrští armádní velitelé.

Údajné zabíjení nedaleko jordánské hranice naznačuje, že se Sýrie propadá do stavu trvalého ozbrojeného povstání.

Syrští vzbouřenci tvrdí, že ve čtvrtek usmrtili 27 členů bezpečnostních jednotek.Toto tvrzeni učinila britská Syrská observatoř pro lidská práva. Informaci nebylo možno potvrdit z nezávislých zdrojů.

Syrské povstání trvá už deset měsíců a americká lidskoprávní organizace Human Rights Watch jmenovala 74 čelných činitelů režimu a armádních velitelů, včetně prezidenta Bashara al Assada - kteří by měli být vyšetřováni pro zločiny proti lidskosti.

Podle OSN bylo dosud při nepokojích v Sýrii usmrceno asi 5000 osob. Opoziční organizace informovaly o dalších násilných incidentech ve čtvrtek. Čtyři vojáci základní služby byli usmrceni v městě Deraa poté, co odmítli střílet do civilistů. Místní Koordinační výbor, síť aktivistů, uvedl, že zemřelo osm osob.

Sana, oficiální syrská tisková kancelář, informovala o pohřbu 11 "mučedníků", z armády a tajné policie, kteří "se stali obětí ozbrojených teroristických skupin", když byli ve službě v městech Homs, Hama a Deraa.

Organizace Human Rights watch, která požaduje, aby Assada a další vyšetřoval Mezinárodní trestní soud, uvádí, že armádní velitelé mají rozkaz "rozdrtit demonstranty všemi prostředky" a že často vydávají explicitní rozkazy střílet do davů demonstrujících civilistů.

Pracovníci HRW interviewovali 63 syrských uprchlíků z armády a z tajných služeb. Jeden z nich svědčil, že jeho brigáda dostala ve městě Deraa v dubnu příkaz "používejte tolik kulek, kolik chcete". Střelec v městě Homs uvedl, že vojenští velitelé vydali příkaz, že určitý počet demonstrantů má bý usmrcen. "Při demonstraci 5000 lidí by mělo být usmrceno tak 15-20 osob," řekl organizaci Human Rights Watch.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7156

Diskuse

Obsah vydání | 16. 12. 2011