Vějička pro opozici, aneb kdyby tisíc policistů

13. 12. 2011 / Tomáš Peltan

čas čtení 2 minuty

Je až neuvěřitelné, jak funguje česká politicko-mediální scéna. Ze 41 mnohdy kontroverzních doporučení NERV je výraznější pozornost věnována jen jednomu, které snad ani nemohlo být myšleno vážně - a snad proto se do seznamu dostalo: omezování stavu policistů.

Z pohledu NERV musí jít nepochybně o nepříliš dobře maskovaný žert - úspory jsou vyčísleny na hodnotu menší než půl kilometru dálnice, respektive necelá čtyři promile deficitu. Reálný dopad tohoto opatření na státní rozpočet je tedy zcela zanedbatelný. Pomiňme fakt, že toto opatření je reálně v rozporu s deklarovaným cílem zvyšování stability, byť chápané trochu šířeji, než je pro ekonomy typické.

Paradoxní je, kolik pozornosti věnovala tomuto opatření mediální scéna, když např. redaktorka serveru iHNed.cz cítila potřebu uvést právě toto opatření v nadpisu zprávy. Copak je to skutečně to nejdůležitější z toho, co je navrhováno?

Ještě překvapivější je, že je to zároveň prakticky jediné opatření, ke kterému se měla chuť (dle článku v Deníku Referendum) vyjádřit opoziční ČSSD. Opozice například neodporuje doporučení "expertů" na zkrácení vysokoškolského studia odvozenému snad od "plzeňského" vzoru. Skutečně je zkrácení doby studia o dvakrát semestr bez jakýchkoliv rizik? Nemělo by se pak studium zkrátit rovnou na pouhý semestr, nebo raději rozdávat diplomy hned při zápisu? Věří NERV i opozice tomu, že doba studia na jeho obsah nemá vliv a jedná se o pouhou formalitu?

Ani jiná opatření nevzbudila pozornost největší levicové strany. Počínaje zavedením ekonomického týdeníku před jednáními vlády a tripartity, pravidlo 2x spoř (na kom asi...), jednou zvyšuj příjmy (navíc nejen na úkor "bohatých", ale - asi zejména - formou nepřímých daní), možnost omezovat délku pracovní doby za účelem snižování mzdy (byť je to formulováno tak, aby to naznačovalo opačnou kauzalitu), "optimalizace" regionálního školství (na koho dopadnou náklady související s delší dojížďkou po "optimálním" zrušení některých škol), snižování počtu zastupitelských úřadů (i zde s efektem pro rozpočet zanedbatelným), zmrazení starobních důchodů (u levicové strany je netečnost k tomuto bodu skutečně zarážející), zestátnění programu "Zelená úsporám", velmi spornou podobu a dopady může mít podpora částečných úvazků...

Je tedy na místě položit si otázku, zda ČSSD má skutečně ambici být racionální a věcnou opozicí, která bude důsledně rozbíjet "argumentaci" koalice, nebo zda chce pokračovat v trendu hádání se o "třicetikorunu" s ostentativním nezájmem o podstatné součásti tzv. "reforem" a "opatření".

0
Vytisknout
9935

Diskuse

Obsah vydání | 14. 12. 2011