Lord Owen: Cameron si připravil rozklad své koaliční vlády

13. 12. 2011

čas čtení 1 minuta

David Cameron svým pátečním vetem ustoupil té frakci ve své straně, která si přeje, aby Británie z EU úplně odešla. Cameron se odchýlil od vyjednavačského procesu konstruktivní účasti na EU a odmítl kolektivní moudrost svých předchůdců. R. 1978 se premiér Jim Callagham rozhodl vstoupit do Evropského měnového systému, nikoliv však do Evropského směnného mechanismu. V roce 1990 premiér John Major rozhodl vstoupit do Evropské měnové unie, nikoliv však přijmout euro. Byla to rozhodnutí učiněná na základě praktické moudrosti. Zkušenost z EU dokázala mnoha lidem, že prázdná židle není způsob, jak je možno přesvědčit lidi o svých argumentech.

Tím, že David Cameron nerespektoval postoje svých koaličních partnerů, liberálních demokratů, se dopustil závažné chyby. Odhalilo to trhlinu v koalici. Bude to možná trvat měsíce, než se z trhliny stane propast, ale v důsledku Cameronovy arogance je velmi pravděpodobné, že během příštího roku dojde v parlamentě k hlasování o důvěře vládě. Hlasování iniciuje opozice, ale podpoří je i někteří vládní liberální demokrati. Je zřejmé, že nejpozději r. 2013 povede hospodářská krize a masivní nepopularita vlády k předčasnému rozpadu vládní koalice.

Konzervativci se domnívají, že svým vetem Cameron "zachránil" londýnskou City. To je nesmysl. Londýnská City závisí na zákaznících z Evropské unie a předstírání, že můžeme ignorovat jejich požadavky na regulaci finančních transakcí je tupá posedlost.

Jestliže londýnští finančníci v pátek oslavovali a myslí si, že Británie se povede dobře sama, brzo to pocítí na vlastní kapse.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7376

Diskuse

Obsah vydání | 14. 12. 2011