Je Prochorov Putinův "bílý kůň"?

12. 12. 2011

čas čtení 2 minuty

Podle některých analytiků je však Prochorov, čerstvý kandidát na ruského prezidenta, pouze Putinův "bílý kůň". Má to být pokus Kremlu zvládnout hněv demonstrantů v ulicích a nasměrovat jejich energii na podporu liberálního projektu, který bude ovládat právě Kreml. Politický analytik Stanislav Belkovsky se vyjádřil na serveru Gazeta.ru, že Prochorov, který se účastnil na prokremelské politice - je "naprostým podvod".

Prochorov nyní píše na svém blogu, že moc musí vést dialog s probouzejícím se Ruskem. Ještě minulý týden na něm publikoval proputinovské články. "Putin je jediný člověk, který dokáže zvládnout tuto neefektivní vládní mašinerii."

Prochorov nashromáždil jmění ve výši 11,5 miliard liber uprostřed série skandálů. Na začátku finanční krize byl nucen prodat svůj podíl v metalurgickém koncernu Norisk Nickel poté, co kolem něho vznikl ve Francii skandál týkající se prostitutek. Nyní vlastní velký podíl ve firmě dolující zlato.

Prochorov se snažil vstoupit do politiky už předtím. Asi čtyři měsíce byl šéfem propodnikatelské strany Správná věc, než ho z ní v září vyhodili. On z toho obvinil hlavního kremelského stratega a ideologa Vladislava Surkova. Tento projekt byl pokusem získat podporu liberální před právě proběhlými parlamentními volbami, a zlikvidoval ho údajně Kreml, protože projekt začínal být nebezpečně úspěšný.

Na otázku, co chybí na ruské politické scéně, uvedl v televizním interview Surkov "Masová liberální strana." Prochorovo oznámení, že chce kandidovat na prezidenta, se v pondělí objevilo ve večerních ruských televizních zprávách. Jejich obsah přísně ovládá Surkov, takže jestliže o Prochorovově kandidatuře informovala televize, schvaluje ji zřejmě Putin.

Sobotní ruské demonstrace proti volebním podvodům a Putinově vládě, jichž se účastnilo 50 000 lidí, donutily Kreml přiznat, že ve vládě nejsou zastoupeni liberálové. Vláda opakovaně odmítla registrovat liberální strany a nedovolila žádnému vážnému protiputinovskému kandidátu, aby zxačal fungovat na politické scéně.

Prochorov uvedl, že vyjednává s Alexejem Kudrinem, který byl odstraněn z funkce letos v září poté, co kritizoval Medveděva za to, že se rozhodl vyměnit si funkci s Putinem.

Ruská opozice plánuje další demonstraci 50 000 lidí u kremelské zdi. Jeden z šéfů opozice, bojovník proti korupci Alexej Navalnyj, naznačil v rozhovoru poskytnutém z vězení, kam byl odsouzen na 15 dní pro neuposlechnutí policejních příkazů, že nevylučuje, že bude také kandidovat na prezidenta.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8561

Diskuse

Obsah vydání | 13. 12. 2011