Padne v Británii vláda?

10. 12. 2011

čas čtení 2 minuty

Vládní koaliční partner konzervativního premiéra Davida Camerona, liberální demokrat Nick Clegg a čelní představitelé Liberálnědemokratické strany se - poněkud opožděně - dramaticky opřeli do Camerona ohledně Evropské unie. Obvinili ho, že ohrozil zájmy britské ekonomiky.

Čtyřiadvacet hodin poté, co se zdálo, že Clegg, náměstek premiéra, Camerona v jeho záporném postoji vůči EU podporuje, konstatují nyní "zdroje blízké Cleggovi", že Clegg zastává názor, že svým odmítnutím spolupráce s EU se Cameron dopustil vážného vyjednavačského selhání, které riskuje poškodit britské národní zájmy, pracovní příležitosti a hospodářský růst.

Cleggova zuřivost způsobuje, že je britská vládní koalice podrobena silné zatěžkávací zkoušce. Někteří poslanci varují, že to, co udělal Cameron v Bruselu, by mohlo potenciálně vést k pádu britské koalice.

Jeden zdroj uvedl, že Clegg "nevěřil vlastním uším", když ho Cameron vzbudil telefonem ve čtyři hodiny v pátek ráno v jeho bytě v Sheffieldu a sdělil mu, že se bruselské rozhovory o tom, jak zachránit euro "dramaticky rozložily".

Cameron je obviňován, že se v diplomatické hře zachoval jako diletant. Zdroj uvedl: "Clegg nedokázal pochopit, jak je možné, že se Cameron nesnažil získat víc času.

Nepoužil jako vyjednávacího nástroje možností několika alternativních řešení, ale prezentoval věc jako ultimátum. Tak se nedá jménem Británie vyjednávat, míní údajně Clegg."

Zdroj uvedl, že se Clegg nyní obává, že se Británie stala "outsiderem Evropy". bude mít menší vliv, a to i v londýnské City, v Americe i co se týče zahraničních investorů. "V Evropě jsme se dostali zcela do izolace a to není v národním zájmu".

Obdobně se vyjádřili i mnozí další vysocí liberální demokraté. Například liberálnědemokratická baronka Williamsová si taky vůbec nebrala servítky: "Oslabí to náš vliv daleko mimo Evropu, ve Washingtonu, v Pekingu, v Novém Dillí, v hlavních městech, které si cenily našeho vlivu v Bruselu."

Bývalý šéf liberálních demokratů Paddy Ashdown se sice domnívá, že vládní koalice "musí" v národním zájmu přežít, ale napáchaná škoda je obrovská. !V době hospodářské krize je nyní atraktivnější pro investory investovat do severní Francie než do izolované Británie. V jediné noci jsme zničili 38 let britské zahraniční politiky. Předali jsme euroskeptikům možnost uspořádat referendum o členství v EU. Posílili jsme argumenty těch, kdo chtějí Evropskou unii rozbít. Oslabili jsme se ve Washingtonu."

Liberální demokraté chtějí Camerona donutit vrátit se do Bruselu a své rozhodnutí změnit.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
10057

Diskuse

Obsah vydání | 12. 12. 2011