"Není tak zle, aby nemohlo být ještě hůře!" Bude. A bude to "hustý", jak říká Kalousek

5. 12. 2011 / Jiří Baťa

čas čtení 5 minut

Stejně jako je reálné nebezpečí výbuchu islandské sopky Katle s nedozírnými následky pro Evropu, je stejně reálné nebezpečí, že propouštěním zaměstnanců v českých závodech a firmách se může výrazně změnit společnost.

Ještě není zcela jasné, jaký bude ekonomický průběh příštího roku, nicméně vyhlídky jsou značně černé. Úsměvy, suverénní jednání a velkohubé řeči ministra financí Kalouska vzaly za své, jeho čelo je zakaboněné, prohlášení, se kterými v poslední době vystupuje jsou krajně znepokojující, v mnoha směrech naznačující, že ekonomické přežití státu bude mnohem problematičtější, než nám donedávna sám naznačoval (konkrétně na podzim 2008).

Bohužel, ještě v době vyloženě nekritické však nasadil páky, kterými už tak dost zasáhl do života velké části občanů. Situace, kterou lze předpokládat v r. 2012, však ekonomickou situaci nejspíše dostane do stavu kritického, znamenající, že všechny tyto páky budou nasazeny s mnohonásobně větším působením pro "záchranu" naší ekonomiky než dosud.

Mezi ty nejhorší, které mohou občané očekávat, je ohlášené propouštění zaměstnanců z práce. Jenom z posledních zpráv dnešních dnů jde již o tisíce lidí, jaké číslo to bude po novém roce lze jen odhadovat. Že to však nebudou jen stovky zaměstnanců, lze předem vyloučit.

"Nedá se nic dělat, reagujeme na skutečnosti v Evropě," by to asi nejspíše zdůvodnil ministr Kalousek. To lze do jisté míry pochopit, ale situace ve společnosti byla špatná ještě před řeckou krizí a za tuto situaci nemohla Evropa, ale zcela evidentně vláda a politici.

Důsledky pak hodili, jak výše zmíněno, na bedra občanů. Reformy, opatření, škrty, omezení, zrušení, na jedné straně, poplatky, příplatky, zdražování služeb, zvyšování DPH a mnohé další na straně druhé. To jsou nástroje a páky, kterými nás občany nutí vláda k ještě většímu shrbení, šetření, omezování a ke snižování životní úrovně a jistot, kterých už tak máme poskrovnu, máme-li ještě jistoty vůbec jaké. Vlastně jedna "jistota" je jistá, že nám dlouho nebude lépe, ale zcela jistě hůře.

V souvislosti s připravovaným, tedy očekávaným propuštěním se naskýtá otázka, co s těmito lidmi. Dostanou sice nějaké odstupné, ale na jak dlouho? Ne všichni jako v ostravském Arcelor Mittal dostanou či mohou dostat až třičtvrtě milionu korun, budou i tací, co dostanou pár stovek. A co potom?

Po pár měsících půjdou na pracák, po dalších pár měsících už nedostanou nic, protože pro ně nebude ani ta "povinná" veřejně prospěšná práce!

Jednak nebude co dělat (plevel roste jen v létě, listí padá jen na podzim, sníh je jenom, pokud vůbec, v zimě), ale na druhé straně ani ti, kteří je budou (by měli) zaměstnávat, nebudou mít peníze, protože i na nic bude Kalousek a ostatní šetřit.

A zadarmo už nepůjde dělat nikdo! To jsou ovšem problémy, kterými se zabývají lidé, kteří už bez práce jsou a lidé, kteří bez práce budou či mohou být. Problémy, které ovšem vůbec nezajímají ani vládu a její ministry, natož politiky a poslance, kteří by měli dělat vše pro to, aby se situace nevyhrocovala až do možných tragických konců.

Jestliže jsem zmínil sopku Katle, je to se situací v naší společnosti příměr opodstatněný. Nejde totiž jen propouštění, lidově řečeno "vyhazov", ale také a hlavně o následky, z toho plynoucí. Jestliže už dnes říkáme, že je nám "ouvej", jak nám bude za půl roku, za rok či dva? Vláda a politici vidí jen peníze, osudy a lidské životy vlastních občanů, notabene voličů, je nezajímají. A pokud ano, je to jen bezduché bla, bla, bla. A ještě při tom lžou. Jestli ta pomyslná sopka nespokojenosti lidí opravdu vybouchne..., no lépe ani nedomýšlet!

K tomu všemu ještě ministr Kubice chce (musí) šetřit na policii, omezit jejich výdaje a mzdy a tím de facto snížit počty policistů. Podle policejního prezidenta Lessyho (kterého chce Kubice "odstřelit") to má být výhledově v r. 2014 až o dalších deset tisíc policistů méně, na celkový stav někde kolem 35 tisíc policistů!

Připočteme-li k tomu ještě jistou "likvidaci" hasičů, záchranářů a jiných specialistů, pak potěš pánbůh!

Takže zloději, lumpové, vrazi, narkomani a nepřizpůsobiví budou mít žně, zase se bude vesele krást (převážně soukromý majetek), přepadávat, znásilňovat, vraždit, protože nebude dost policistů, kteří by to mohli nejen uhlídat, ale i řešit. Anarchie a bezvládí, to je nejspíše cíl současných politiků. Urvat, nahrabat, ukrást, ošidit co se kde dá, po nás potopa. Občané? Ať si pomohou, jak chtějí! To jsou cíle Nečasovy vlády, politiků ODS a TOP 09. Naplňují se tak slova známého pořekadla: "Není tak zle, aby nemohlo být ještě hůře!" Bude a bude to "hustý", jak říká Kalousek!

0
Vytisknout
10173

Diskuse

Obsah vydání | 6. 12. 2011