Veletoče ministra Kalouska

3. 12. 2011 / Aleš Uhlíř

čas čtení 2 minuty

Lidská paměť je velmi krátká a pokud jde o výroky českých politiků, nefunguje snad paměť vůbec. Proto si politici mohou dovolit bez následků tlachat, co jim slina na jazyk přinese a nezatěžovat se příliš myšlením. Ještě před třemi roky uklidňoval Kalousek veřejnost tím, že nestojíme před žádnou krizí a nepotřebujeme žádná mimořádná opatření, neboť recese tuzemské ekonomice nehrozí. "Končí výjimečně dobré časy. Začínají časy nikoli krizové, ale normální," tak viděl tento jasnozřivý politik situaci v říjnu 2008. Již samotná představa, že by ekonomika malé země jako nějaký uzavřený samostatně existující systém byla ušetřena toho, co se děje kolem ve světě, svědčí o Kalouskových kvalitách. Ví takový člověk vůbec, o čem hovoří?

Tyto Kalouskovy výroky je nutno připomenout, obzvlášť dnes, kdy ministr financí Kalousek od své vize "normálních" časů pokročil dál a zvěstuje nám něco, co by snad bylo namístě za války. Jeho někdejší chlácholivý tón, že nejde o nic jiného než o konec "výjimečně dobrých časů" a návrat do normálu, se změnil v  boj o přežití, který předkládá jako scénář pro příští rok.

"Pokud padne euro, půjde nám o přežití", tak to vidí Kalousek dnes a pokládá za pravděpodobné, že v příštím roce budeme stát před problémy, které jsme si dosud za uplynulých dvacet let neuměli představit a "bude to fakt docela hustý", dodává ve svém stylu. Prý padnou ideologická tabu, budeme muset hledat úplně jiné vzorce uvažování a budeme bojovat o přežití. Namísto souboje o ideje by nastoupil boj o holou existenci. Pro takovou situaci prý ministerstvo financí připravuje krizový plán.

V české politice šlo v nedávné minulosti o mnohé, rozhodně ne ale o souboje idejí, jak si to Kalousek namlouvá. Politické strany na soutěž mezi idejemi rezignovaly a staly se v podstatě firmami k dojení veřejných prostředků až ze státu zůstala vyžraná prázdná skořápka. Není sporu o tom, že situace je skutečně hrozivá. Už i Kalousek na to přišel. Nepochybně má strach, k čemu všemu může dojít, až to doopravdy bude "hustý". Některé nové způsoby a souboj idejí ve svém pojetí ostatně předvedl, když na ulici fackoval mladíka, který mu slovně oponoval. Až nedej bože dojde na Kalouskem očekávaný boj o holou existenci, boj o přežití, u fackování občanů ministry to neskončí.

0
Vytisknout
16823

Diskuse

Obsah vydání | 6. 12. 2011