Sarkozy požaduje novou smlouvu EU

2. 12. 2011

čas čtení 2 minuty

Prezident Nicolas Sarkozy požaduje vytvoření nové smlouvy Evropské unie na záchranu eura. Cílem má být také zachránit rozčlenění Evorpské unie v době její největší krize.

Sarkozy přiznal v hodinovém projevu v Toulonu, že evropská dluhová krize a rozklad důvěry v euro znamenají, že se musí Francie vzdát za nového režimu přísné finanční disciplíny určité části své suverenity, požadoval vytvoření nové dohody, která by umožňovala, aby 17 vedoucích politiků eurozóny mohlo mezi sebou uzavírat politické dohody.

Evropské vlády musejí zrušit veto na vytváření evropské politiky a zavést většinové hlasování.

Sarkozy neuvedl podrobnosti, avšak jeho iniciativa zdá se koliduje s plánem Berlína na těsnější měnovou unii, v níž by se musely účastnické vlády vzdát řízení daňové a výdajové politiky. Tu by určovala centralizovaná evropská instituce s velkým právem dohledu, inspekčních kontrol a trestů za fiskální prohřešky.

"Budoucnost Evropy není ve vytvoření supranároda," řekl Sarkozy. "Integrace Evropy se uskuteční prostřednictvím mezivládního způsobu, protože Evropa potřebuje dělat strategická politická rozhodnutí."

Německá kancléřka Angela Merkelová má o nové formě eurozóny jednat se Sarkozym v Paříži v pondělí. V pátek má zveřejnit své návrhy v projevu v německém parlamentě v Berlíně.

Příští týden se má konat summit EU, který je podle odborníků a politiků poslední šancí na záchranu eura. Paříž a Berlín chtějí realizovat společný plán, ale nedohodly se na podrobnostech.

Sarkozy chce, aby zaujala Evropská ústřední banka více intervencionistickou roli v eurozóně, Merkelová to odmítá. Německo nechce financovat jihoevropské dluhy tištěním peněz.

Pokud by se euro rozložilo, ekonomičtí odborníci předpovídají armageddon i pro země mimo eurozónu. Například britský HDP by prý poklesl o 7 procent. I britské banky, přetížené evropskými dluhy, by zřejmě zkolabovaly. Prý by přestaly by fungovat bankomaty, informoval včera Channel Four.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
10221

Diskuse

Obsah vydání | 2. 12. 2011