Proč opět nevyšel Obrys-Kmen

2. 12. 2011 / Daniel Strož

čas čtení 1 minuta

Již podruhé v krátkém čase nenaleznou čtenáři v Haló novinách literární přílohu Obrys-Kmen, která je jinak jejich vyjímatelnou týdenní součástí. Redakce deníku to oznamuje den dopředu kratičkou (a snadno přehlédnutelnou) notickou, podle níž se jedná o "technické důvody". Za tím by se však mohlo skrývat opravdu mnohé, dokonce i to, že čeští, levicově zaměření umělci sdružující se v Unii českých spisovatelů, jejichž je Obrys-Kmen tiskovým orgánem, nemají veřejnosti už co nabídnout. Opak je ovšem pravdou; jako důkaz může posloužit pravidelný zvýšený zájem o noviny v den, kdy příloha vychází.

Ve skutečnosti redakci Haló novin k vynechávání Obrysu-Kmene vede zajisté lukrativní velkoplošná inzerce firmy Mountfield, bezpochybně prospívající novinám se závratně klesajícím nákladem. Proč to ale svým čtenářům nevysvětlí pěkně na rovinu, férově a čestně? Nečiní tak například proto, že by mnozí z nich namítli (a já se k nim přiřazuji), že by raději ve vydání novin oželeli nesmyslnou dvoustranu "Mozaika zajímavostí", poskládanou z vyčpělých a bulvárem dávno publikovaných fotoreportáží o novodobé chátře označující se za celebrity, nebo i o pornohercích? Anebo stranu "humoru", vyluzující spíš smutek, než smích? 

     Haló  noviny nesou podtitul "Český levicový deník".  Českými snad ty noviny pořád ještě zůstávají, ale ona levicovost se z jejich stránek jaksi vytrácí. Neměla by redakce právě v tom (s přihlédnutím k současnému vývoji ve společnosti) hledat příčinu propadajícího se zájmu o jejich koupi?

0
Vytisknout
9484

Diskuse

Obsah vydání | 2. 12. 2011