Spojené státy prosazují zrušení zákazu kazetové munice

23. 11. 2011

čas čtení 2 minuty

Dodatkový protokol k mezinárodní úmluvě o zákazu kazetové munice, jež platí od roku 2008, by podle kritiků opětovně umožnil její použití. Ta přitom často ještě dlouho po svém použití zabíjí a mrzačí civilisty, zejména děti.

Kazetovou munici zakázala úmluva přijatá v roce 2008, k níž se připojilo více než sto zemí. Nicméně USA ji podepsat odmítají a prosazují dodatkový protokol, jenž by pro některé konvenční zbraně použití kazetové munice opět povolil.

Americký požadavek na ženevských jednáních, která skončí v pátek, podporují ostatní výrobci kazetové munice, včetně Ruska, Číny, Izraele, Indie a Pákistánu. Stejně tak ho podporují někteří signatáři úmluvy, včetně Austrálie, Francie, Itálie, Portugalska a Německa.

Skupina nevládních organizací tvořená Amnesty International, Oxfamem a Article 36, která koordinuje opozici, tvrdí, že probíhající rozhovory ignorují humanitární otázky a že proto ve středu vyzve Británii, aby se americkému návrhu postavila. Podle britského ministerstva zahraničí Británie navrhovaný protokol nepřijme, pokud by nepřinesl zřetelné humanitární výhody, přičemž "Nynější návrh textu protokolu tak nečiní".

Proponenti protokolu tvrdí, že by povolil použití kazetové munice vyrobené po roce 1980 a že ta má pouze 1% pravděpodobnost selhání. (Největší nebezpečí pro civilisty, pokud nejsou v době použití přímo v cílové oblasti, představuje právě submunice, jejíž nárazový zapalovač při dopadu na zem selhal, přesto však může být ještě později nešťastnou náhodou iniciován - pozn. KD.) Jejich oponenti upozorňují, že většina bomb vyrobených před rokem 1980 je stejně již nepoužitelná, a že moderní kazetové zbraně mají podíl selhavší munice v praxi mnohem větší, než výrobci tvrdí.

Thomas Nash z organizace Article 36 například uvádí, že navrhovaný protokol by povolil použití těch nejhorších zbraní daného typu, jako například letecké pumy s kombinovaným účinkem BLU-97.

Tato zbraň byla široce používána americkými jednotkami a zdokumentovaná míra selhání submunice dosahovala více než 30%. Nevybuchlé bombičky vypadají jako žlutá nápojová láhev a proto mohou mezi civilisty způsobovat vážné ztráty.

Další součástí agendy probíhajících ženevských jednání je mj. také otázka používání bílého fosforu.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8814

Diskuse

Obsah vydání | 24. 11. 2011